ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑ: Φοιτητικά ενοίκια – Το παράλογο των “δυσθεώρητων” τιμών και οι “παγίδες”
Από τα τέλη του περασμένου Χειμώνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ανάγκη προτάσεων από την Πολιτεία που θα δώσουν ανάσα στο δημογραφικό ζήτημα που μαστίζει την χώρα μας. Πρωταρχικός στόχος, είναι να δοθούν κίνητρα και “σανίδες σωτηρίας” στους νέους που προσπαθούν μέσα σε μια δεκαετή κρίση, μια πανδημία, πόλεμο και ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και πληθωρισμό, να “κρατηθούν” από τα όνειρά τους, την στιγμή που για να ονειρευτούν, χρειάζονται να εξασφαλίσουν τα “προς το ζειν”. Και όχι μόνο αυτό, προσπαθούν να κάνουν ένα “βήμα” , να σπουδάσουν , με μισθούς 608 ευρώ/μήνα για να δημιουργήσουν τις συνθήκες να φτιάξουν την δική τους οικογένεια την στιγμή που ένα Μέσο φοιτητικό σπίτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη “κοστίζει” περί τα 500 ευρώ/μήνα!
ΑΔΥΝΑΤΟΝ να δημιουργήσεις συνθήκες για οικογένεια, σπουδές όταν ΑΝ είσαι τυχερή/ός και η δική σου οικογένεια έχει μια στέγη που στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τα ΕΝΟΙΚΙΑ ξεκινούν από 500ευρώ/μήνα. Και η παραπάνω “τύχη” είναι η “άγκυρα” για εκατοντάδες χιλιάδες νέους που “συγκατοικούν” στα 30 και τα 40 τους με τους γονείς τους, σε ένα “ειδικά διαμορφωμένο” παιδικό δωμάτιο που μπορεί να το “μοιράζονται” και με αδέρφια. ΠΟΥ να μπορέσεις να “ανασάνεις”; ΠΟΥ να ονειρευτείς να κάνεις τα δικά σου βήματα στην κοινωνία, στην ζωή; ΠΩΣ;
ΠΩΣ να σπουδάσεις μακριά από την πόλη σου όταν η οικογένειά σου και εσύ η ίδια/ίδιος/ίδι@ αδυνατείς να ανταπεξέλθεις υπό το βάρος της ακρίβειας, των ακριβών ενοικίων, της ανεργίας στους νέους, των χαμηλών μισθών και των εργασιακών “στραβοπατημάτων”;
ΠΩΣ μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους μας στην Ελλάδα όταν δεν μπορούμε να τους δώσουμε προοπτική;
Στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για μίσθωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσω της ιστοσελίδας (www.pomida.gr) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες διαχρονικές συστάσεις:
- Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
- Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
- Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.