Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος τα δελτία ειδήσεων στην ΕΡΤ3 – Διαρκής υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου

Ηχηρές αναμένονται να είναι οι αντιδράσεις του δημοσιογραφικού κόσμου στην διαρκή υποβάθμιση της ΕΡΤ3 και κατ’ επέκταση της Θεσσαλονίκης.Συγκεκριμένα με απόφαση της Διοίκησης της Δημόσιας Τηλεόρασης θα πάψουν οι μεταδόσεις των Δελτίων Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα από την ερχόμενη εβδομάδα δελτία Ειδήσεων θα μεταδίδει μόνο η ERTNEWS και η EΡT1.

Είναι φανερή πλέον μία απόπειρα πλήρους υποβιβασμού και ολικής απαξίωσης της Δημόσιας τηλεόρασης στην Θεσσαλονίκη.Χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει είναι η ανάρτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Λαδιανού, ο οποίος εξέφρασε με έντονο τρόπο την αγωνία του για την επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα:

Είναι επίσημος ο προγραμματισμός πια.
Δεύτερα 28 Αυγούστου.
Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 χωρίς κανένα δελτίο ειδήσεων.
Πρώτη φορά από ιδρύσεως ΕΡΤ3.
Σε μία κρίσιμη εθνικά περίοδο. Σε ένα καλοκαίρι, που κάηκε η μισή Μαγνησία, η μισή Ρόδος, και τώρα καίγεται η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο…
Κανείς από τους εργαζομένους δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.
Τον λόγο έχει πια η ίδια η Κοινωνία.
Ειδικά η ζωντανή Κοινωνία της Ελληνικής Περιφέρειας.

“Η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη. Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού.” σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΜ-Θ η οποία καλεί σε κινητοποιήσεις την Τρίτη 29 Αυγούστου

Advertisement

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης:

Οι ανησυχίες και η αγωνία της ΕΣΗΕΜ-Θ και των εργαζομένων της ΕΡΤ3 για την εξέλιξη του σταθμού και τον δραστικό περιορισμό του ενημερωτικού ρόλου του επιβεβαιώνονται: Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η ΕΡΤ3 δε θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων, καθώς το σύνολο του ενημερωτικού προγράμματος μεταφέρεται στο κανάλι Ertnews.

Η ενέργεια αυτή αφενός διαψεύδει τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, ότι ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού δε θα πληγεί, αφετέρου ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα και τη φωνή της περιφέρειας στην ενημέρωση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ότι οι φορείς, οι οργανισμοί, οι πολιτικοί, που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εξέλιξη ως προσωπική τους απώλεια και να αντιδράσουν. Το ίδιο και οι πολίτες της περιφέρειας. Η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη. Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους που εργάζονται στην ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, στις 12.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης, και προκηρύσσει στάση εργασίας στην ΕΡΤ3, την ίδια ημέρα από τις 12.00 έως τις 15.00.

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

“Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαξίωσης της ΕΡΤ3 και του προσωπικού της και συντασσόμαστε με την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης στον αγώνα να διατηρηθεί ο αυτοδύναμος ενημερωτικός ρόλος της ΕΡΤ3.” αναφέρει.

Advertisement

Η ανακοίνωση του:

Η υποβάθμιση του ενημερωτικού ρόλου της ΕΡΤ3, αποτελεί μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΡΤ3 συνδέθηκε με την πόλη, συνέδραμε σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της, ανέδειξε την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Με τα προγράμματά της, επί 35 χρόνια, μας έκανε περήφανους και αποτελούσε επικοινωνιακό πυλώνα και θεσμό της Θεσσαλονίκης.

Είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετέχω, ως νομικός σύμβουλος, στην πρώτη φάση της λειτουργίας της. Τότε που δημιουργούσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Τα σημερινά σχέδια της διοίκησης της ΕΡΤ για τη λειτουργία ενός και μοναδικού ενημερωτικού βραχίονα (του ΕΡΤnews) υποβαθμίζουν την ΕΡΤ3 και αποδυναμώνουν ένα μέσο ενημέρωσης, που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα, για αυτονόητους εθνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαξίωσης της ΕΡΤ3 και του προσωπικού της και συντασσόμαστε με την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης στον αγώνα να διατηρηθεί ο αυτοδύναμος ενημερωτικός ρόλος της ΕΡΤ3.

Είναι φανερό πλέον ότι μετά από τρείς και πλέον δεκαετίες η φωνή ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης στην συμπρωτεύουσα θα πάψει να ηχεί.

Advertisement