Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής για επιστολική ψήφο: “Στόχος η σαλαμοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου”

Published

on

Σημεία ομιλίας Παναγιώτη Δουδωνή εισηγητή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του ν/σ για την επιστολική ψήφο

Αναφορικά με τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, η παροχή της δυνατότητας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο αποτελεί πάγια θέση του κόμματός μας εδώ και πολλά χρόνια, θέση την οποία εκφράσαμε επανειλημμένως και κοινοβουλευτικά κατά τη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός Επικρατείας εκλογέων από τη χώρα διαμονής τους. 

Ωστόσο, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης επί του νομοσχεδίου ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε σειρά επιφυλάξεων που άπτονται κυρίως στα ακόλουθα σημεία: 

  1. Για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αλλαγή κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ (2019, 2023 και σήμερα) του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν από τη χώρα διαμονής τους, με προφανή στόχο τη σαλαμοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αντί της συνολικής αντιμετώπισης τόσο καίριων για το δημοκρατικό πολίτευμα ρυθμίσεων.
  2. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις, που είχε εκφράσει ήδη από τον Ιούλιο του 2023 για το βεβιασμένο της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης. Όπως τότε, έτσι και εν προκειμένω η εισαγωγή του νομοσχεδίου αυτού έγινε δίχως να προηγηθεί η σύγκληση Διακομματικής Επιτροπής, όπως ζητά παγίως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για εκλογικά ζητήματα, και δίχως να παρέχεται έστω επαρκής χρόνος για διακομματική διαβούλευση. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο προβληματικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ζητήματα, η ρύθμιση των οποίων απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, όπως προκύπτει και από το πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία όταν τα ίδια ζητήματα τίθενται για τις εθνικές εκλογές.
  3. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει την σημαντική διευκόλυνση, που θα επιφέρει η επέκταση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο σε εκλογείς που βρίσκονται εντός της Επικράτειας, αλλά κωλύονται να ασκήσουν το  εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους εργασίας, υγείας, ηλικίας κλπ. Ωστόσο, διατηρούμε επιφυλάξεις αναφορικά με την εξ αρχής απροϋπόθετη επέκταση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο στο σύνολο των εντός Επικρατείας εκλογέων, δίχως να διαπιστώνεται συγκεκριμένη ανάγκη προσφυγής στη διαδικασία αυτή και προτού δοκιμαστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος σε τέτοια κλίμακα. Οι επιφυλάξεις μας, μάλιστα, ενισχύονται από το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης είτε δεν χορηγούν καθόλου στους εντός Επικρατείας εκλογείς τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου είτε τη χορηγούν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως προκύπτει και από την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, που συνοδεύει το νομοσχέδιο.