Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσουκαλάς: “Να βάλουμε τέλος στην ασυδοσία των funds!”

Published

on

Με ανάρτηση του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλά για την ασυδοσία των funds και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ανάρτηση του:

Από το 2006 ως το 2008, επί κυβερνήσεως της ΝΔ, χορηγήθηκαν από τις τράπεζες στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο σε 85.000 δανειολήπτες, χωρίς επαρκές πλαίσιο ενημέρωσης και προστασίας τους, χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου κι ενώ οι Τράπεζες πίεζαν τους εν ενεργεία δανειολήπτες και τους ενδιαφερόμενους να μετατρέψουν ή να λάβουν το δάνειό τους σε Ελβετικό φράγκο.

Η δραματική μεταβολή της ισοτιμίας, που επήλθε τα επόμενα χρόνια, οδήγησε τους δανειολήπτες σε πλήρες αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η εξυπηρέτηση του και χιλιάδες οικογένειες να κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς, ή ακόμη και να έχουν χάσει το σπίτι τους εξαιτίας αυτού.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Ε.Κ, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε χώρες, όπου εξελίχθηκε σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα η χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο, επέλεξαν την οδό του κουρέματος με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που δεν επιχειρήθηκε ουδεμία νομοθετική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΝΔ, ενώ ως αντιπολίτευση υποσχόταν να δώσει λύση στο πρόβλημα, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία, μετακυλίοντας ουσιαστικά όλη την ευθύνη στους δανειολήπτες, αφήνοντας τους απροστάτευτους, «βορά» στα χέρια των τραπεζών και των funds.

To ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί μια ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο πρόβλημα, ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε, στα πρότυπα των ρυθμίσεων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αφορά τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για ισόρροπη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου, με τους δανειολήπτες να αναλαμβάνουν το 1/3 και τις τράπεζες τα 2/3 του κινδύνου αυτού.

Advertisement

Με αυτόν τον τρόπο, οι δανειολήπτες θα πληρώσουν 40% χαμηλότερες δόσεις, ενώ θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που θα πλήρωναν αν λάμβαναν το δάνειο σε ευρώ. Η πρόταση αφορά και τους δανειολήπτες, που τα δάνειά τους έχουν μετατραπεί σε ευρώ μέσα από ρυθμίσεις ή καταγγελίες.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 93/13/ΕΚ για τους καταχρηστικούς όρους, προτρέποντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν το μέρος του συναλλαγματικού κινδύνου που τους αναλογεί. Διεκδικούμε συνολική, ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, αφού αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες, μέσα από αποφάσεις των κανονιστικών οργάνων της Ένωσης.

Δεσμεύομαι προσωπικά, εφόσον εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο, έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες του κόσμου, να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αναλάβω πρωτοβουλία: να δοθεί επιτέλους μια ριζική λύση στη πληγή αυτή, που έχει οδηγήσει αρκετούς δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους!

Advertisement