Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» – Η Γαλλική Αριστερά δείχνει τον δρόμο

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου

Σήμερα στην Γαλλία, μία χώρα που είδε την ακροδεξιά να κερδίζει τις Ευρωεκλογές να κερδίζει της Ευρωεκλογές της Κυριακής γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Μακρόν σε ένα επικίνδυνο στοίχημα τα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζουν ένα κοινό πρόγραμμα “ρήξης με το παρελθόν”. Στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» όπως θα ονομαστεί ο νέος σχηματισμός μετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν – Λυκ Μελανσόν οι πράσινοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τα προοδευτικά κόμμα βλέποντας τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς ξεπέρασαν μέσα σε λίγα 24ωρα προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και εμπάθειες και έστειλαν σαφές μήνυμα πως θα δώσουν την μάχη απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και στις νεοφιλελεύθερεΣς πολιτικές του Προέδρου Μακρόν.

Στην Γαλλία φυσικά η κουλτούρα υπάρχει.

Θα θέσω ξανά το παράδειγμα των NUPES στην Γαλλία, τον προοδευτικό συνασπισμό σοσιαλιστών και οικολόγων, πρασίνων που υπό την ηγεσία του Ζαν – Λυκ Μελανσόν ξύπνησε την «κοιμωμένη» Αριστερά από τον λήθαργο και την έβαλε ξανά στο «παιχνίδι» ως υπολογίσιμο αντίπαλο τόσο του μακρονικού Κέντρου, όσο και της σκληροπυρηνικής, ξενοφοβικής Ακροδεξιάς της Μαρί Λεπέν.

Αν και – δυστυχώς – οι εσωτερικές διαφωνίες υπερίσχυσαν ο σχηματισμός έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο κατορθώνοντας να αποσπάσει το 22% των ψήφων και την εκλογή 151 εκπροσώπων της στην Εθνοσυνέλευση.

Σε δήλωση του ο Φρανσουά Ρουφέν, ένας εκ των βουλευτών του κόμματος Μελανσόν τόνισε πως “δεν υπάρχει αναπόφευκτο, μπορούμε να κερδίσουμε” δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο στο νέο εγχείρημα.

Advertisement

Η Γαλλική Αριστέρα ,όπως και να έχει, δείχνει τον δρόμο. Μπροστά στα μεγάλα διλλήματα για το παρόν και το μέλλον η προοδευτική παράταξη οφείλει να δείχνει τον δρόμο. Μακριά από αρχηγισμούς και ομαδοποιήσεις.

Advertisement