Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Γιώργος Σιακαντάρης Υπερ Χάρη Δούκα

Published

on

“Πολλά γράφονται για τη διαφαινόμενη πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα να διεκδικήσει την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μετά να προχωρήσει σε άνοιγμα του χώρου πέραν από το «στενό» ΠΑΣΟΚ.” Ανέφερε μεταξύ άλλων σε δημόσια ανάρτηση του, λίγη ώρα πριν την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στο οποίο ήταν καλεσμένος ως ομιλητής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

“Αυτό φαίνεται να μην αρέσει σε ορισμένους και ορισμένες. Δικαίωμά τους. Αρκεί να ήταν λίγο πιο ψύχραιμοι στους αφορισμούς τους. Και επίσης αρκεί να γνώριζαν και λίγο παραπάνω την ιστορία των δυτικών πολιτικών συστημάτων. Πάντως στην ένσταση που λέει πως ή δήμαρχος θα είσαι ή αρχηγός κόμματος υπενθυμίζω πως ο πρωτεργάτης της στροφής του SPD προς την κυβερνησιμότητα που έγινε το 1959 ήταν ο Βίλλυ Μπραντ. Τί ήταν τότε ταυτοχρόνως ο Μπραντ; Δήμαρχος Βερολίνου και παρέμεινε τέτοιος ως το 1966. Το 1964 εγινε και κανονικος αρχηγος απο ατυπος που ηταν μεχρι τοτε. Το 1977 ο Ζακ Ζιράκ ήταν δήμαρχος των Παρισίων και ταυτοχρόνως οδηγούσε το κόμμα του προς τις προεδρικές εκλογές του 1981, τις οποίες και έχασε. Ο Μιτεράν ήταν δήμαρχος της Σατό-Σινόν, Γενικός Σύμβουλος της Μοντσός, Πρόεδρος της Ένωσης των Δημάρχων και του Γενικού Συμβουλίου της Νιέβρ και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.” τόνισε, φέρνοντας παραδείγματα ιστορικές πολιτικές μορφές του 20ου αιώνα.

“Στις δε χώρες της Μπενελούξ είναι σύνηθες το φαινόμενο δημάρχου και αρχηγού κόμματος, δημάρχου και βουλευτή, δημάρχου και ευρωβουλευτή. Αυτά τα λίγα για όσες και όσους μιλούν για ασυμβίβαστο δημάρχου και αρχηγού. Αλλά τα παραδείγματα που έδωσα αφορούν προηγμένα πολιτικά συστήματα.” ανέφερε κλείνοντας.

Advertisement