Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αδυνατούν οι πολίτες να φτάσουν ακόμα και τα όρια για το αφορολόγητο

Published

on

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΧΤΙΣΙΜΟ” ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Αδυνατούν οι πολίτες να φτάσουν ακόμα και τα όρια για το αφορολόγητο»

Με τον ν. 4646/2019, η θεμελίωση του αφορολόγητου μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και συνταξιούχων συνδέθηκε με τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι πολίτες καλούνται λοιπόν να δαπανούν ετησίως ποσοστό 30% του εισοδήματός τους με τη χρήση χρεωστικών καρτών, πιστωτικών καρτών κλπ.

Στις δαπάνες αυτές ωστόσο, δεν εντάχθηκαν αρκετές κατηγορίες πληρωμών, όπως η καταβολή μισθωμάτων, ακόμα κι αν τούτες τελούνται με ηλεκτρονικά μέσα. Το μόνο που προβλέφθηκε, είναι ότι εφόσον οι ετήσιες δαπάνες για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δάνεια και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το ποσοστό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μειώνεται στο 20%. Πρακτικά δηλαδή η εν λόγω κατηγορία πρέπει να πραγματοποιεί τις μισές τουλάχιστον λοιπές δαπάνες της ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές δαπάνες, επωμίζονται με φόρο 22% επί της διαφοράς αυτής.

Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης, με τις τιμές των μισθωμάτων να έχουν εκτοξευθεί και τους πολίτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικά έξοδα διαβίωσης. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους κατευθύνεται στις δαπάνες για τη στέγασή τους, ενώ ό,τι απομένει δεν επαρκεί για να θεμελιώσει τα όρια του αφορολόγητου. Το αποτέλεσμα είναι, ότι όχι μόνο αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα, αλλά επιπλέον επιβαρύνονται και με δυσβάσταχτες φορολογικές οφειλές.

Με δεδομένες λοιπόν τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τις δυσκολίες των πολιτών να ανταποκριθούν στις βασικές βιοτικές τους ανάγκες αλλά και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, είναι αναγκαία η συνολική αναθεώρηση των διατάξεων που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο των πολιτών χωρίς να διακυβεύεται ο βασικός στόχος περαιτέρω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Advertisement

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Σκοπεύετε να προβείτε σε τροποποίηση των διατάξεων περί των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που υπολογίζονται για το αφορολόγητο, με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών;
Θα εντάξετε τις δαπάνες για ενοίκια στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε τούτες να αξιοποιούνται για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Μάντζος Δημήτριος

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Advertisement

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κατρίνης Μιχάλης

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Advertisement

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Advertisement

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Advertisement

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Advertisement