Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίμαρης: «Στόχος μας να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής»

Published

on

Ομιλία Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 28.3.2024 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙΙ, Παράρτημα 14 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας»

«Επικροτούμε το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που μέσα από το πρόγραμμα «πρωτοβουλία για την υγεία» που υλοποιεί, αφήνει ισχυρό αποτύπωμα βελτίωσης του υγειονομικού συστήματος στη χώρα μας» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, ως ειδικός αγορητής στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, επιλέγοντας να αναφέρει κάποια στοιχεία σε σχέση με το αντικείμενο που υλοποιείται , καθώς επίσης την έγκαιρη αντιμετώπιση που είναι και έγκυρη αντιμετώπιση.

«Στην χώρα μας εμφανίζεται ένα σημαντικό κενό όσον αφορά την αποτύπωση της κατάστασης στα παιδιά και τους εφήβους ελλείψει στοιχείων σε εθνικό επίπεδο για τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές» τόνισε ο Βουλευτής Ιωαννίνων ενώ έθεσε και το στίγμα ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε σχέση με την ψυχική υγεία.

«Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δράσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία ώστε να αλλάξουμε πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες» δήλωσε ο κ.Τσίμαρης , υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας πρέπει να ΕΊΝΑΙ να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουμε όπως της αρμόζει και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής» μέσω της μετατόπισης των προτεραιοτήτων προς την πρόληψη. «Τα παιδιά και οι έφηβοι ως πιο ευάλωτες ομάδες, χρήζουν ιδιαίτερης ψυχοκοινωνικής μέριμνας» τόνισε ο κ.Τσίμαρης ,προβαίνοντας εν συνεχεία στην διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα ενιαίο και συντονισμένο σύστημα διάγνωσης και αξιολόγησης των αναγκών των παιδιών και γενικότερα της παιδικής προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας της ψυχικής υγείας χαρακτηρίζεται από ασάφεια, διοικητικές επιβαρύνσεις και αλληλεπικαλυπτόμενες- κατακερματισμένες αρμοδιότητες υπουργείων και φορέων που επηρεάζουν σημαντικά την παροχή υποστήριξης και φροντίδας στα παιδιά που την έχουν ανάγκη, απουσία ενιαίων πρωτοκόλλων, εργαλείων και παραπομπής αλλά και θεσμοθετημένων τρόπων συνεργασίας μεταξύ φορέων και υπηρεσιών.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια σειρά συμβάσεων δωρεών, συνέτεινε να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η Πολιτεία στο σύστημα ψυχικής υγείας», συνέχισε ο κ.Τσίμαρης τονίζοντας ότι η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» κατάφερε να αποδείξει στο κράτος ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να ακούγεται η φωνή της κοινότητας, να ακούγονται τα παιδιά και οι έφηβοι, οι γονείς και οι φροντιστές τους, καθώς και οι υποεκπροσωπούμενες μειονότητες. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι δωρεές είναι σημαντικές ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και αποτελεί χρέος του Υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο, για την επαρκή κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και ιδιαιτέρως των παιδιών και των εφήβων. Απουσιάζει όμως η πολιτική βούληση, πράγμα που διαπιστώνεται από την αντιπαράθεση του εν λόγω προγράμματος με το νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». «Ένα νομοσχέδιο που φαινομενικά έρχεται να ορίσει ένα πλαίσιο λειτουργίας στην ψυχική υγεία και παραβλέπει στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις και δικλείδες ασφαλείας ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών».

Ο κ.Τσίμαρης τέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αρωγός κάθε προσπάθειας που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθιστώντας όμως παράλληλα σαφές ότι «θα είμαστε αυστηροί κριτές στις ανεπάρκειες της κυβέρνησης».

Advertisement