Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Για εμάς είσαι Δήμαρχος” – Η πολιτική απρέπεια Θεοδωρικάκου – Η κυβέρνηση δεν σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία;

Published

on

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας όλο τον μηχανισμό στην μάχη κατά του Χάρη Δούκα. Δεν θα περίμενε κανείς όμως πως με τρόπο που προσβάλλει τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών θα εμπαινε στην διαδικασία να αμφισβητήσει την λαϊκή ετυμηγορία των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα.

Η δήλωση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, απευθυνόμενη στον Κώστα Μπακογιάννη, “Για μας είσαι δήμαρχος”, δεν αφήνει αμφιβολία για τις προθέσεις του Μαξίμου να στηρίξει εκ νέου και με κάθε τρόπο έναν πολιτικό που όχι μόνο ηττήθηκε αλλά και απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρωτεύουσας.

Πέρα από το γεγονός ότι η φράση αυτή εκφράστηκε δημόσια, η κυβέρνηση αποκαλύπτει έναν πιο βαθύ συμβολισμό που αψηφά τη δημοκρατική αρχή της εναλλαγής στην εξουσία και της σεβασμού στην εκλογική διαδικασία. Οι πολίτες της Αθήνας έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κάλπες. Έδειξαν την ανάγκη για ανανέωση και αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση της πόλης, στηρίζοντας πρόσωπα όπως ο Χάρης Δούκας, που εκπροσωπεί μια νέα πολιτική κουλτούρα.

Ωστόσο, το Μαξίμου, αντί να αποδεχθεί το μήνυμα των εκλογέων, φαίνεται να προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του, προωθώντας ένα αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης της Αθήνας. Οι συνεχείς παρεμβάσεις και επιθέσεις κατά του Δούκα δεν είναι τυχαίες. Όταν το κυβερνητικό επιτελείο νιώθει πως απειλείται από μια φωνή που αμφισβητεί τα κατεστημένα, επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τον αποδυναμώσει.

Η τακτική αυτή είναι προφανής: αντί να επικεντρωθεί στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της πόλης και να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, η κυβέρνηση δείχνει μια προτίμηση στην υπονόμευση του αντιπάλου και στη διατήρηση της επιρροής της στην πόλη, ανεξαρτήτως της βούλησης των πολιτών.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής προσπάθεια να προωθηθεί το πολιτικό αφήγημα της οικογένειας Μητσοτάκη, μέσω της προώθησης του Κώστα Μπακογιάννη, παρά την απόρριψη που υπέστη από τον αθηναϊκό λαό. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όποιος αντιστέκεται στο σύστημα που έχει στήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως ο Χάρης Δούκας, θα δεχθεί επιθέσεις από όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Αυτή η συμπεριφορά, όμως, προσβάλλει τη δημοκρατία και υποβαθμίζει το θεσμό των εκλογών. Οι πολίτες της Αθήνας έχουν κάνει την επιλογή τους και αξίζουν να ακουστούν. Η υποτίμηση της εκλογικής τους βούλησης και η προώθηση ενός “αποτυχημένου και ηττημένου” πολιτικού μόνο κακό κάνει στην πόλη, αλλά και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Advertisement