Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: “Ηχηρή” παρέμβαση στη Βουλή για τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους της Αρκαδίας

Published

on

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας και όλης της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη του νερού αλλά η Κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις

Τα προβλήματα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν οι Αγρότες της Αρκαδίας, αλλά και όλης της χώρας, εντείνονται σταδιακά λόγω της κλιματικής κρίσης και ειδικά φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανής στην ποιότητα και την ποσότητα καρπών και συνολικής παραγωγής.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώνει και να φαίνεται αιφνιδιασμένη από το φαινόμενο καθώς υπάρχουν ήδη εδώ και δεκαετίες μελέτες και πολιτικές σε διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο με προτεινόμενα έργα για την αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ανομβρίας και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ερημοποίησης που απειλoύν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Δεδομένων αυτών αλλά και του ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεση της, συνδυαστικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους στην ιστορία της χώρας έθεσα μια σειρά από στοχευμένα ερωτήματα σε 5 Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα ζήτησα να επιβεβαιώσουν με επίσημα στοιχεία για την Αρκαδία, αλλά και συγκεντρωτικά για όλη τη χώρα, την κλιμακούμενη μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, και να αξιολογήσουν την ποιότητα και ποσότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Επιπλέον ζήτησα απολογιστικά ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ για την υποστήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής εν όψει των συνεπειών ανομβρίας/ξηρασίας και ερημοποίησης και ποια είναι η σχετική συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που χρηματοδοτεί τα σχετικά αρδευτικά έργα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ ή του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ. Ζήτησα ειδική πληροφόρηση για 23 αρδευτικά έργα που έχουν αναδειχθεί ως κρίσιμα ήδη από το 2013 καθώς και για το ποια αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει μέριμνα για την αποταμίευση νερού για μελλοντική αρδευτική χρήση.

Advertisement