Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Monday report: Η κυβέρνηση σε κατάσταση ηλεκτροσόκ – Ενεργειακές ίντριγκες, σπατάλη πόρων και η ψυχραιμία που χάνεται στο Μαξίμου

Published

on

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Powergame.gr ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το κυβερνητικό παρασκήνιο και τα νεύρα που ταλανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ένα έργο που υποτίθεται ότι θα συμβόλιζε τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία της περιοχής, αλλά σήμερα καταλήγει να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης, αλληλοϋποψιών και εσωτερικών ρωγμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, εμφανίζεται εκτός εαυτού με τη στάση της κυπριακής πλευράς και προσωπικά με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο πλέον το Μαξίμου αντιμετωπίζει με καχυποψία. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες φέρονται να έχουν φτάσει στα όρια της έντασης, ενώ τα «σκληρά μηνύματα» που ζητήθηκαν από τους υπουργούς Γεραπετρίτη και Παπασταύρου δείχνουν έναν πρωθυπουργό εγκλωβισμένο στα ίδια του τα αδιέξοδα. Το έργο του καλωδίου, αντί να προχωρά ως στρατηγικό σχέδιο, μετατρέπεται σε καθρέφτη κυβερνητικής ασυνεννοησίας και πολιτικής αδυναμίας.

Πίσω από τις τεχνικές προφάσεις, κρύβονται γιγαντιαία οικονομικά συμφέροντα. Η κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρτημένη από το πανάκριβο ντίζελ, αντιδρά με πανικό στην προοπτική μιας φθηνότερης και καθαρής διασύνδεσης. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης παλαιών προμηθευτικών κυκλωμάτων φαίνεται πως πυροδοτεί παρασκηνιακούς ελιγμούς. Η Αθήνα, για ακόμη μια φορά, δείχνει να αιφνιδιάζεται, εγκλωβισμένη σε μια διπλωματία που λειτουργεί χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς συντονισμό.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η εικόνα παραμένει χαοτική. Ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, που επιχειρεί να ελέγξει ταυτόχρονα και το διπλωματικό παιχνίδι, φέρεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο υφυπουργός Τσάφος λειτουργεί ως «άτυπος» διαχειριστής του project, προκαλώντας δυσφορία ακόμη και στον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ. Το σαρκαστικό σχόλιο του ρεπορτάζ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Με τον ΑΔΜΗΕ και τον Τσάφο, το μόνο καλώδιο που προχωρά είναι αυτό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα».

Advertisement

Την ίδια στιγμή, νέο μέτωπο ανοίγει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο Trust your stars πληρώθηκε προκαταβολικά με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει, με υπογραφή Παπαθανάση. Οι πληροφορίες για εκταμιεύσεις χωρίς αντίκρισμα προκαλούν θύελλα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς έλεγχο και με ύποπτη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, το χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται, με μηδενικές διώξεις παρά τις καταγγελίες, ενώ το κυβερνητικό αφήγημα περί «νοικοκυρέματος» καταρρέει θεαματικά.

Στο ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση του συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, Νίκου Μπουνάκη, αποκαλύπτει ένα κόμμα παγιδευμένο στην αδράνεια. Ο μόνος που ύψωσε καθαρή φωνή ευθύνης ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος ζήτησε παραίτηση και πολιτική κάθαρση, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας και θεσμικής συνέπειας απέναντι στη γενικευμένη σιωπή. Ο Δούκας, που έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί με τα κατεστημένα, διαφοροποιείται ανοιχτά από την κουλτούρα συγκάλυψης που χαρακτηρίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στο φόντο όλων αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλει μια επίπλαστη εικόνα ενότητας στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που οι εσωτερικές αντιθέσεις Σαμαρά και Καραμανλή υπονομεύουν το αφήγημα σταθερότητας. Η πραγματικότητα, όμως, δεν καλύπτεται με εορταστικά χαμόγελα. Μια κυβέρνηση αποσυντονισμένη, ένα κράτος που παραπαίει, και ένας πρωθυπουργός που βλέπει την εξουσία του να τρεμοπαίζει κάτω από το βάρος σκανδάλων, καθυστερήσεων και σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Η Ελλάδα, αντί να διασυνδέεται ενεργειακά με την Κύπρο, δείχνει να αποσυνδέεται πολιτικά από την κοινή λογική. Και η κοινωνία, κουρασμένη από τις αποκαλύψεις, στρέφει το βλέμμα σε ανθρώπους που επιμένουν να μιλούν τη γλώσσα της ευθύνης και της διαφάνειας. Ανάμεσά τους, ο Χάρης Δούκας.

Advertisement
Advertisement