Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: “Καμία συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία -Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τέτοια απόφαση”

Published

on

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε στην Θεσσαλονίκη με εκατοντάδες κοινωνικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μια παρουσία κάθε άλλο παρά τυπική, που καταγράφηκε ως ουσιαστική πολιτική παρέμβαση με σαφές αποτύπωμα στον προσυνεδριακό διάλογο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε κεντρικό σημείο της πόλης, εκατοντάδες κοινωνικά και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν σε μια ανοιχτή, ζωντανή συζήτηση, με χαρακτηριστικά που σπανίζουν πλέον στο οργανωμένο πολιτικό τοπίο.

Ο Χάρης Δούκας απέφυγε συνειδητά τον δρόμο των γενικολογιών. Τοποθετήθηκε με σαφήνεια και τεκμηρίωση για τις διεθνείς εξελίξεις, ασκώντας σφοδρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε πολιτικά δουλοπρεπή και εθνικά επιζήμια. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας για ένα θολό, αντιφατικό και αδύναμο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο που η Ευρώπη όφειλε να υπερασπιστεί τη στρατηγική της αυτονομία.

Advertisement

Με καθαρό και αιχμηρό λόγο, τόνισε ότι ο προοδευτικός χώρος –και ειδικά το ΠΑΣΟΚ– οφείλει να μιλήσει ξανά με τόλμη για την ειρήνη και για μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ευρώπη, απέναντι στα σχέδια της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ενέργειας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να παρουσιάζεται ως «στρατηγική επιλογή» για την Ευρωπαϊκή Ένωση η εισαγωγή και επαναπροώθηση φυσικού αερίου από το Τέξας, όταν υπάρχουν σαφώς εγγύτερες και οικονομικότερες πηγές.

Μια πολιτική που, όπως σημείωσε, εκτοξεύει το κόστος από 10 έως 15 φορές, με άμεσες συνέπειες για κοινωνίες και οικονομίες.
Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτησή του για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι η δημιουργία τεράστιων εξοπλιστικών ταμείων δεν μπορεί να βαφτίζεται στρατηγική ειρήνης, καθώς η υπεροπλία δεν εγγυάται ποτέ τη σταθερότητα. Αντίθετα, μίλησε για την ανάγκη «ριζοσπαστικών», θαρραλέων πολιτικών αποφάσεων, που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο την πολιτική ηθική, την αξιοπρέπεια και την ευθύνη για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε με σαφήνεια τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η ακρίβεια και η καρτελοποίηση της αγοράς ενέργειας, ασκώντας παράλληλα ευθεία κριτική στη διγλωσσία που καταγράφεται στο ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Δεν γίνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τη μία να υπερψηφίζονται κρίσιμα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη να καταγγέλλεται η ίδια πολιτική ως «καμόρα». Η συμπληρωματική στάση, χωρίς ριζοσπαστικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Advertisement

«Πρέπει να λέμε τα πράγματα καθαρά. Είναι οι εποχές τέτοιες που δεν χωρούν τα “ναι μεν, αλλά”. Πρέπει ξεκάθαρα να πούμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Λέω καθαρά ότι δεν πρέπει να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία και ότι πρέπει να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με όλες τις δυνάμεις που θέλουν προοδευτική αλλαγή στον τόπο».


Ο Δήμαρχος Αθηναίων επιμένει στη συλλογική πολιτική δέσμευση, όχι σε ατομικές δηλώσεις.


«Το λέει και ο Πρόεδρος και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν ποιος είναι ο λόγος να μην υπάρξει και συλλογική απόφαση. Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρξει ψήφισμα. Αν δεν μπει σε ψήφισμα, θα είναι στίγμα για το ΠΑΣΟΚ. Θα επιμείνω».


Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε και για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι συνέδριο μηχανισμών, αποκομμένο από τη βάση, αλλά ένα ανοιχτό, βαθιά πολιτικό συνέδριο, όπου οι εκλεγμένοι σύνεδροι θα αποφασίσουν καθαρά και χωρίς αστερίσκους ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως προσώπων.

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στις πρακτικές αποκλεισμών στελεχών και στη μη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη κοινωνική και προοδευτική βάση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποκτήσει ουσιαστικό, θεσμικό ρόλο.

«Ένα συνέδριο μόνο μηχανισμών και εσωτερικών συγκρούσεων τι μήνυμα στέλνει στην κοινωνία; Θέλουμε ένα πολιτικό συνέδριο, όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζουν. Γι’ αυτό πρότεινα προκριματικές εκλογές για τα ψηφοδέλτια».

Η συζήτηση που ακολούθησε διήρκεσε ώρες και άγγιξε κρίσιμα ζητήματα παιδείας, οικονομίας, διεθνών σχέσεων και κοινωνικής συνοχής. Στον πυρήνα της αναδείχθηκε ένα πολιτικό ερώτημα με σαφές βάρος: πώς είναι δυνατόν μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη να φοβάται τον ανοιχτό διάλογο και τη σύγκρουση ιδεών;

Advertisement

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε μια ακόμη κομματική εκδήλωση. Καταγράφηκε ως σαφές πολιτικό μήνυμα ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο. Ένα μήνυμα υπέρ της πολιτικής τόλμης, των καθαρών θέσεων και της σύγκρουσης με κατεστημένες λογικές, με τον Χάρη Δούκα να αναδεικνύεται σε κεντρικό εκφραστή μιας γραμμής που δεν φοβάται να μιλήσει καθαρά, να προτείνει και να διεκδικήσει.