Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική εμφάνιση της Μαρίας Καρυστιανού και το όνομα του κόμματος: “Ελπίδα για τη Δημοκρατία”

Published

on

Η επίσημη παρουσίαση του πολιτικού φορέα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» από τη Μαρία Καρυστιανού στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε ότι το κοινωνικό αποτύπωμα της τραγωδίας των Τεμπών επιχειρεί πλέον να αποκτήσει και οργανωμένη πολιτική έκφραση. Η μεγάλη προσέλευση στο Ολύμπιον, η έντονη συναισθηματική φόρτιση και η ρητορική περί «σύγκρουσης με το σύστημα» κατέδειξαν ότι το νέο εγχείρημα φιλοδοξεί να εκφράσει ένα ευρύτερο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στο πολιτικό και θεσμικό κατεστημένο.

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόσωπο που ταυτίστηκε στη δημόσια σφαίρα με τη διεκδίκηση δικαιοσύνης για τα Τέμπη, επιχείρησε να δώσει στον νέο φορέα χαρακτηριστικά κοινωνικού κινήματος, με κεντρικούς άξονες την ισονομία, τη διαφάνεια, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στην ιδρυτική διακήρυξη περιλαμβάνονται θέσεις για το ΕΣΥ, την ακρίβεια, τις τράπεζες, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον έλεγχο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενώ η ίδια επανέφερε στο επίκεντρο το αφήγημα περί «ατιμωρησίας» και «κρατικής συγκάλυψης».

Ωστόσο, πίσω από τη δυναμική της πρώτης δημόσιας εμφάνισης, διατυπώνονται ήδη σοβαρές επιφυλάξεις και ερωτήματα για τη φυσιογνωμία, τη στελέχωση και τις πολιτικές αναφορές του νέου φορέα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η μετάβαση από ένα αυθεντικό κοινωνικό αίτημα δικαιοσύνης σε οργανωμένο πολιτικό σχηματισμό απαιτεί αυξημένη διαφάνεια, σαφείς θέσεις και καθαρό πολιτικό πλαίσιο, ειδικά όταν το εγχείρημα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει ένα τόσο βαρύ κοινωνικό τραύμα όπως η τραγωδία των Τεμπών.

Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης συζητήθηκε έντονα και η παρουσία προσώπων που φέρονται να βρίσκονται κοντά στο νέο πολιτικό εγχείρημα και τα οποία, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, χρήζουν περαιτέρω πολιτικής και δημοσιογραφικής διερεύνησης ως προς τις διαδρομές, τις ιδεολογικές αναφορές ή τις επιδιώξεις τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά τα οργανωτικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του στενού πυρήνα του φορέα, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό σε μέρος της κοινής γνώμης αλλά και του πολιτικού κόσμου.

Advertisement

Η ίδια η Καρυστιανού επιχείρησε να απαντήσει εμμέσως σε αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα δεν αποτελεί «κόμμα επαγγελματιών πολιτικών», αλλά μια προσπάθεια πολιτών που επιδιώκουν θεσμική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο το εγχείρημα αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά και διεκδικεί δημόσιο ρόλο, τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη λογοδοσίας, ελέγχου και καθαρών απαντήσεων για το ποιοι το πλαισιώνουν και ποια πολιτική κατεύθυνση πραγματικά εκπροσωπεί.

Το βέβαιο είναι ότι η ίδρυση του νέου φορέα ανοίγει έναν νέο κύκλο πολιτικής συζήτησης γύρω από την εκπροσώπηση της κοινωνικής οργής που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών. Το αν αυτή η δυναμική θα μετατραπεί σε συνεκτική πολιτική πρόταση ή θα εγκλωβιστεί σε αντισυστημική ρητορική χωρίς σαφή στρατηγική και θεσμικό βάθος, παραμένει προς το παρόν ανοιχτό.

Advertisement