Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η χώρα δεν έχει ανάγκη νέο διχασμό- Κάνουν ζημιά οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις από στελέχη της ΝΔ

Published

on

Σε μια συγκυρία έντονης πολιτικής κινητικότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς επιχείρησε να δώσει διπλό στίγμα: από τη μία πλευρά, να εμφανίσει το κόμμα ως δύναμη θεσμικής πίεσης με χειροπιαστά αποτελέσματα· από την άλλη, να τοποθετήσει το πολιτικό του αφήγημα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με όρους κοινωνικής αντιπαράθεσης και όχι διχαστικής ρητορικής.

Η αναφορά του ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας υπό την πίεση της αντιπολίτευσης εντάσσεται σε μια στρατηγική ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως «προωθητικής αντιπολίτευσης», που δεν περιορίζεται σε καταγγελίες αλλά διεκδικεί θεσμικές παρεμβάσεις με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο. Το αφήγημα αυτό υπηρετεί την προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας αξιοπιστίας σε ένα πολιτικό περιβάλλον που παραμένει ρευστό και ανταγωνιστικό.

Ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αποκτά η τοποθέτηση του για τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες χαρακτήρισε «εμφυλιοπολεμικές». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή, απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση της πολιτικής έντασης και επιχειρώντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη αποσυμπίεσης του δημόσιου λόγου.

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια επανατοποθέτησης του κόμματος στο πολιτικό φάσμα, με έμφαση στη ρητορική περί «συμμαχίας των πολλών» απέναντι σε «ευνοημένα στρώματα». Πρόκειται για επιλογή που στοχεύει στη συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, πέρα από στενά κομματικά όρια.

Advertisement

Στο παρασκήνιο, η συζήτηση γύρω από τις ανακατατάξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεση αφηγήσεων δείχνουν ότι η πολιτική μάχη για την επόμενη ημέρα δεν αφορά μόνο ποσοστά, αλλά και την κατοχύρωση ρόλων σε ένα σκηνικό που εξακολουθεί να μεταβάλλεται.

Advertisement