Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κυψέλη: Στοιχεία για ζημιές σε 14 κτίρια από τα έργα του Μετρό – Δούκας: «Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας»

Published

on

Στοιχεία για 14 κτίρια της Κυψέλης παρέδωσε στον Δήμο Αθηναίων η Ελληνικό Μετρό, μετά τις επίμονες πιέσεις για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις ζημιές και τις καθιζήσεις που καταγγέλλουν κάτοικοι ότι εμφανίστηκαν μετά τη διέλευση του μετροπόντικα για τη Γραμμή 4.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου της Πρωτοβουλίας Κατοίκων, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να παρεμβαίνει και να καθιστά σαφές ότι για τον Δήμο προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών και η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών.

Δούκας: «Θέλουμε τους κατοίκους απολύτως ασφαλείς»

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, η Ελληνικό Μετρό απέστειλε μόλις χθες στον Δήμο, με όρους εμπιστευτικότητας, τα πρώτα δεδομένα. Ο Δήμος είχε ζητήσει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το ημερολόγιο του έργου για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2026 και τις μελέτες αξιολόγησης ευστάθειας.

Advertisement

Τα στοιχεία που παραδόθηκαν αφορούν την κατάσταση 14 κτιρίων πριν και μετά τη διέλευση του μετροπόντικα, καθώς και τη μεθοδολογία αξιολόγησής τους. Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, διαβιβάζονται άμεσα στους εξειδικευμένους συνεργάτες του Δήμου για επιστημονική αξιολόγηση.

«Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Θέλουμε οι κάτοικοι να είναι απολύτως ασφαλείς, θέλουμε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος αναμένει και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί η μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διάνοιξη της σήραγγας.

Δούκας για Μετρό στην Κυψέλη: «Με αξιοπιστία, διαφάνεια και λογοδοσία να προχωρήσουν τα έργα» – Στο πλευρό των κατοίκων ο Δήμος Αθηναίων

Advertisement

Σαφές μήνυμα ότι η Γραμμή 4 του Μετρό πρέπει να προχωρήσει, αλλά με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των κατοίκων, έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, συμμετέχοντας την Τρίτη 25 Αυγούστου στη συνέντευξη Τύπου των κατοίκων της Κυψέλης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε σπίτια της περιοχής.

«Στόχος μας είναι με αξιοπιστία, με διαφάνεια, με λογοδοσία, με ευθύνη να προχωρήσουν τα έργα, να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στους κατοίκους», τόνισε ο Χάρης Δούκας από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Θέλουμε το Μετρό – Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα»

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η δημοτική αρχή στηρίζει την ανάπτυξη του Μετρό και την επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στην πρωτεύουσα.

Advertisement

«Θέλουμε το Μετρό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Θέλουμε η Αθήνα μας να έχει περισσότερες στάσεις Μετρό», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πόλη που θα εξαρτάται λιγότερο από το αυτοκίνητο και θα προσφέρει περισσότερες βιώσιμες επιλογές μετακίνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι στην Κυψέλη έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα διαφορικών καθιζήσεων σε αρκετά κτίρια, εξαιτίας του οποίου, όπως ανέφερε, ο μετροπόντικας έχει σταματήσει στην περιοχή από τον Μάιο.

Ο Δήμος χρηματοδοτεί τους εμπειρογνώμονες που επέλεξαν οι κάτοικοι

Ο Χάρης Δούκας υπενθύμισε ότι μετά την κινητοποίηση των κατοίκων ο Δήμος κινήθηκε άμεσα, πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους τους όσο και με την Ελληνικό Μετρό.

Advertisement

Στις 29 Ιουλίου αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η προσπάθεια των κατοίκων από εμπειρογνώμονες της δικής τους επιλογής και νομικό σύμβουλο, με τον Δήμο Αθηναίων να αναλαμβάνει το σχετικό οικονομικό κόστος.

«Εμείς είμαστε με τους κατοίκους και στηρίζουμε τους κατοίκους», τόνισε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι στόχος είναι οι πολίτες να διαθέτουν τη δική τους επιστημονική υποστήριξη, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στα ακίνητά τους και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις.

Τι ζήτησε ο Δήμος από κυβέρνηση και Ελληνικό Μετρό

Με επίσημη επιστολή προς την κυβέρνηση και την Ελληνικό Μετρό, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε πλήρη πρόσβαση στις μελέτες και στα τεχνικά δεδομένα του έργου, προκειμένου αυτά να αξιολογηθούν από τους εξειδικευμένους συνεργάτες.

Advertisement

Παράλληλα, ζητήθηκε η άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα ακίνητα και η διενέργεια ελέγχων στατικής επάρκειας, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Δήμος ζήτησε το σύνολο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και των συνοδευτικών εγγράφων, το ημερολόγιο του έργου στο επίμαχο σημείο της Κυψέλης για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2026, τα δεδομένα δομητικής και γεωμηχανικής παρακολούθησης σε ψηφιακή μορφή, καθώς και τις σχετικές μελέτες.

Η Ελληνικό Μετρό άρχισε να παραδίδει στοιχεία

Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, υπήρξε ήδη μια πρώτη σημαντική εξέλιξη, καθώς η Ελληνικό Μετρό απέστειλε στον Δήμο μέρος των στοιχείων και των δεδομένων που είχαν ζητηθεί.

Advertisement

Το υλικό θα παραδοθεί προς αξιολόγηση στους εξειδικευμένους συνεργάτες των κατοίκων, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, υπάρχει δέσμευση της εταιρείας ότι τα τελικά αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης θα παρουσιαστούν εντός Σεπτεμβρίου στον Δήμο και στους κατοίκους.

Η θέση της δημοτικής αρχής συνοψίζεται σε μια καθαρή γραμμή: ναι στην επέκταση του Μετρό, αλλά με διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και πάνω απ’ όλα ασφάλεια για τους κατοίκους της Κυψέλης.

«Με αξιοπιστία, με διαφάνεια, με λογοδοσία, με ευθύνη να προχωρήσουν τα έργα, να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στους κατοίκους», κατέληξε ο Χάρης Δούκας.

Advertisement

Advertisement