Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χάρης Δούκας για Γκράβα: «Τα παιδιά θα επιστρέψουν μόνο με απόλυτη ασφάλεια» – Οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, τα 75 εκατ. ευρώ και οι ευθύνες του παρελθόντος

Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε ότι η παράταση της αναστολής λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος για ακόμη τρεις ημέρες αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων, με στόχο οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα.

Published

on

Σαφές μήνυμα ότι κανένας μαθητής δεν πρόκειται να επιστρέψει στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας χωρίς να έχουν διασφαλιστεί πλήρως οι συνθήκες ασφάλειας έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μιλώντας στον Παύλο Τσίμα. Παράλληλα, ανέδειξε τις χρόνιες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές της πρωτεύουσας, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε ότι η παράταση της αναστολής λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος για ακόμη τρεις ημέρες αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων, με στόχο οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα.

Τρεις πραγματογνωμοσύνες χωρίς ενδείξεις διαρροής φυσικού αερίου

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Χάρης Δούκας στα συμπεράσματα των τριών τεχνικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την Enaon, εταιρεία του Δήμου Αθηναίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Όπως εξήγησε, οι πραγματογνωμοσύνες συγκλίνουν στο ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις διαρροής φυσικού αερίου, ενώ οι έλεγχοι αντοχής και στεγανότητας είχαν αποδεκτά αποτελέσματα. Ωστόσο, αναδείχθηκαν συγκεκριμένες τεχνικές ελλείψεις που απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Advertisement

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε προβλήματα που συνδέονται με τη μετατροπή του συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο το 2003, μεταξύ των οποίων ζητήματα διαχωρισμού εγκαταστάσεων και δυσλειτουργία αισθητήρα κατά τη διάρκεια δοκιμής.

«Δραστικά μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Παράλληλα, απέρριψε τους δραματικούς χαρακτηρισμούς περί «ωρολογιακής βόμβας», τονίζοντας την ανάγκη να παρουσιάζονται με ακρίβεια τόσο τα καθησυχαστικά ευρήματα όσο και οι σοβαρές τεχνικές εκκρεμότητες.

Το 50% των σχολείων είναι άνω των 50 ετών – Η απάντηση για το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ

Η συζήτηση ανέδειξε και το ευρύτερο πρόβλημα των γηρασμένων σχολικών υποδομών της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Χάρη Δούκα, το 50% των σχολικών κτηρίων του δήμου έχει ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, γεγονός που καθιστά αναγκαίο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης.

Advertisement

Στη Γκράβα, όπως ανέφερε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έργο ενεργειακής αναβάθμισης ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και συμμετοχή της ΚΤΥΠ, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μονώσεις, προσόψεις και υαλοπίνακες, χωρίς όμως να αφορά την αντικατάσταση του λέβητα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει διαθέσει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές, πέραν των συγχρηματοδοτούμενων έργων, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες παραμένουν πολύ μεγαλύτερες από τους διαθέσιμους πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίστηκε την επιλογή του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει σε δανεισμό 75 εκατ. ευρώ, απαντώντας εμμέσως σε όσους είχαν ασκήσει κριτική για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Νομίζω τώρα, που λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, διότι πρέπει οι δήμοι να έχουν χρήματα για τα σχολεία, να ζητήσουν και μια συγγνώμη για αυτά τα οποία ακούσαμε όταν αιτηθήκαμε το δάνειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Η τοποθέτηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα παλαιό κτηριακό απόθεμα, με αυξημένες ανάγκες ασφάλειας και συντήρησης.

Εναλλακτική λύση θέρμανσης και συνεργασία με τα υπουργεία

Ο Χάρης Δούκας αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες τεχνικές λύσεις.

Εφόσον οι απαιτούμενες εργασίες για την ασφαλή επαναλειτουργία της εγκατάστασης φυσικού αερίου χρειαστούν περισσότερο χρόνο, εξετάζεται η τοποθέτηση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες, με κατεπείγουσες διαδικασίες.

«Δεν μπορεί το σχολείο να μένει κλειστό για πολύ μεγάλο διάστημα. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μπουν τα παιδιά στις αίθουσες με ασφάλεια», δήλωσε.

Advertisement

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας ενεργότερη συμμετοχή του στην ενημέρωση μαθητών και γονέων για τις προϋποθέσεις ασφαλούς επιστροφής.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη – Διορθώνουμε ένα προς ένα τα προβλήματα»

Απαντώντας στο ερώτημα του Παύλου Τσίμα για τις ευθύνες που προκύπτουν από τις ελλείψεις των προηγούμενων ετών, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του δήμου για τα σχολικά κτήρια.

Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η σημερινή δημοτική αρχή ανέδειξε τα προβλήματα μέσω των πραγματογνωμοσυνών και προχωρά στην αντιμετώπισή τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι καταγγελίες των μαθητών για οσμή αποτέλεσαν την αφορμή για την επιτάχυνση των εξειδικευμένων ελέγχων.

«Εμείς λοιπόν αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναδείξαμε όλα τα κακώς κείμενα. Τα διορθώνουμε ένα-ένα», τόνισε.

Advertisement

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε και στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των περίπου 4.000 μαθητών και των οικογενειών τους, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η υπόθεση.

Ο Χάρης Δούκας δεσμεύθηκε ότι η παροχή φυσικού αερίου θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διορθώσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η επιστροφή των μαθητών χωρίς πλήρη διασφάλιση των συνθηκών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μπουν χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι», κατέληξε.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών παρεμβάσεων και η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας, ώστε η επαναλειτουργία της Γκράβας να πραγματοποιηθεί με σαφείς εγγυήσεις ασφάλειας και χωρίς νέα παράταση της αναστάτωσης για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Advertisement