Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηδούνιας για Τέμπη και Ισπανία: «Καμία απολύτως σύγκριση» – Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων και οι ευθύνες που δεν σβήνουν

Published

on

Κατηγορηματικός απέναντι στην επιχειρούμενη σύγκριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ισπανία με την τραγωδία των Τεμπών εμφανίστηκε ο Κώστας Γεννηδούνιας, μιλώντας στην εκπομπή News 2.0 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Με συγκεκριμένες αναφορές στα συστήματα ασφαλείας, στη διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος και στις συνθήκες λειτουργίας των δύο σιδηροδρομικών δικτύων, υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να παραγνωρίζονται στη δημόσια συζήτηση.

Η παρέμβασή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η σύγκριση των δύο τραγωδιών χρησιμοποιείται στον δημόσιο διάλογο για την αποτίμηση των ευθυνών και των παραλείψεων που προηγήθηκαν της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

«Αγιοποιήθηκε ο χώρος» – Η κρίσιμη διαφορά στη διερεύνηση

Ο Κώστας Γεννηδούνιας στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή του, οι ισπανικές αρχές διαχειρίστηκαν τον τόπο του πρόσφατου δυστυχήματος.

Advertisement

Χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά την έκφραση «αγιοποιήθηκε ο χώρος», αναφερόμενος στη διαφύλαξη του σημείου της σύγκρουσης, στην περίφραξή του και στη συστηματική εξέταση των στοιχείων από τους αρμόδιους ειδικούς.

Όπως εξήγησε, γύρω από το σημείο οργανώνεται ειδικός χώρος εργασιών, ώστε να συγκεντρωθεί και να αξιολογηθεί κάθε πιθανό αποδεικτικό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση των αιτίων.

Η συγκεκριμένη περιγραφή επαναφέρει αναπόφευκτα τη συζήτηση για τη διαχείριση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, όπου οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τη σύγκρουση αποτέλεσαν αντικείμενο σοβαρών καταγγελιών και δικαστικής διερεύνησης.

Τηλεδιοίκηση και ETCS – Οι διαφορές που ανέδειξε ο Γεννηδούνιας

Advertisement

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κώστας Γεννηδούνιας στα συστήματα τηλεδιοίκησης και αυτόματης προστασίας των συρμών, τα οποία αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το ισπανικό δίκτυο διαθέτει εκτεταμένη λειτουργία σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, ενώ στην περίπτωση του πρόσφατου δυστυχήματος εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες οι εμπλεκόμενοι συρμοί φέρονται να έχασαν την επικοινωνία με το σύστημα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, κατά την περιγραφή του, στην Ισπανία επρόκειτο για διαφορετική αλληλουχία γεγονότων και όχι για μετωπική σύγκρουση δύο τρένων που κινούνταν αντίθετα στην ίδια γραμμή, όπως συνέβη στα Τέμπη.

Αναφέρθηκε ακόμη στο European Train Control System (ETCS), το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου και προστασίας των τρένων, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση εξοπλισμού δεν ισοδυναμεί με την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του.

Advertisement

Στην Ελλάδα, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας αποτέλεσε βασικό ζήτημα μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Η σύμβαση 717 και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Στο επίκεντρο της παρέμβασης βρέθηκε και η σύμβαση 717, που αφορούσε την αναβάθμιση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Η μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της έχει συνδεθεί με τη δημόσια και δικαστική συζήτηση για τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούσαν στο δίκτυο πριν από το δυστύχημα των Τεμπών.

Advertisement

Εδώ επανέρχεται και η πολιτική διάσταση της υπόθεσης, με επίκεντρο τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία, είχε αντιδράσει έντονα στη Βουλή σε επισημάνσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Η γνωστή εκείνη παρέμβαση, με την οποία ο τότε υπουργός επέκρινε όσους έθεταν ζητήματα ασφάλειας, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτική αντιπαράθεση για τις κυβερνητικές ευθύνες.