Connect with us

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Αλέξης Χαρίτσης: Πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ παρά στην ΕΛ.Α.Σ.; Οι συναντήσεις με Ανδρουλάκη και τα δύο σενάρια για τα ψηφοδέλτια

Published

on

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται γύρω από το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Χαρίτση, με το ενδεχόμενο συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα που παραμένει ανοιχτή και η προοπτική εκλογικής συμπόρευσης με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.). Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Αριστεράς φέρεται να εξετάζει τις επιλογές του, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Οι καλοκαιρινές συναντήσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Οι προσωπικές αυτές επαφές αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού εναλλακτικού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών.

Η πιθανότητα συνεργασίας των δύο πλευρών δεν αποτελεί καινούργιο σενάριο. Ωστόσο, η συχνότητα των επαφών και η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας επαναφέρουν το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συμπόρευσης, χωρίς να προκύπτει μέχρι στιγμής ότι έχει υπάρξει οριστική συμφωνία.

Advertisement

Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Χαρίτσης διατηρεί στενές πολιτικές και ιδεολογικές σχέσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με τον οποίο συμμετείχε και σε κοινή συζήτηση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς ρητορικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολιτική εγγύτητα που έχει τη δική της σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον των προοδευτικών διεργασιών, χωρίς να συνδέεται κατ’ ανάγκην με τις τελικές εκλογικές επιλογές του πρώην προέδρου της Νέας Αριστεράς.

Επικρατείας ή Μεσσηνία – Τα δύο σενάρια για το ΠΑΣΟΚ

Στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται δύο διαφορετικά ενδεχόμενα για την πιθανή παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο αφορά συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μια επιλογή με σαφή πολιτικό συμβολισμό, καθώς θα αποτύπωνε στην πράξη τη διεύρυνση του κόμματος προς στελέχη με αναφορά στην ανανεωτική και προοδευτική Αριστερά.

Το δεύτερο σενάριο αφορά υποψηφιότητα στη Μεσσηνία, όπου ο Χαρίτσης διαθέτει ισχυρούς προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς, καθώς και πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσδώσει πρόσθετη εκλογική δυναμική στο ΠΑΣΟΚ σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Advertisement

Πάντως, καμία από τις δύο επιλογές δεν εμφανίζεται ως οριστικοποιημένη, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ο ίδιος έχει κατά το παρελθόν απορρίψει δημοσίως σενάρια μετακίνησής του στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΛ.Α.Σ. παραμένει στο τραπέζι – Κρίσιμος ο Νοέμβριος

Παρά τις πληροφορίες που ενισχύουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η προοπτική συμμετοχής του στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη παραμένει ανοιχτή. Άλλωστε, ο Αλέξης Χαρίτσης έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την ανάγκη ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων, απορρίπτοντας τη λογική της πολιτικής περιχαράκωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τέλος Νοεμβρίου θεωρείται καθοριστικό χρονικό ορόσημο, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις για τις εκλογικές συνθέσεις των δύο πολιτικών σχηματισμών. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Αριστεράς εκτιμάται ότι θα βρίσκεται μεταξύ των προσώπων για τα οποία θα υπάρξει τότε μεγαλύτερη σαφήνεια, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί συγκεκριμένη απόφαση ή χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Advertisement

Για το ΠΑΣΟΚ, μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Χαρίτση θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα πολιτικής διεύρυνσης, αξιοποιώντας την κυβερνητική του εμπειρία και την αναγνωρισιμότητά του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Προς το παρόν, ο Αλέξης Χαρίτσης δεν φαίνεται να έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Οι συναντήσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και οι διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων διατηρούν ενεργό το σενάριο του ΠΑΣΟΚ, με τις επόμενες εβδομάδες να αναμένονται καθοριστικές για την τελική του επιλογή.

Advertisement