Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις και ανασφάλεια στις πληρωμές του επιδόματος

Published

on

Του Ανέστη Γεωργίου – Οικονομικού συντάκτη ,για το “The Socialist”

Ένα ζήτημα των ημερών που “συνοδεύει” την υγειονομική κρίση, είναι και η οικονομική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς αναστολής με κρατική εντολή.

ΕΡΓΑΝΗ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους εργαζομένους - Πώς θα πάρετε το  επίδομα των 800 ευρώ

Σύμφωνα με πολλές και διαφορετικές πηγές του “The Socialist” , η κατάσταση με τις καθυστερήσεις πληρωμής των επιδομάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους, αρχίζει και δημιουργεί καταστάσεις έντονης ανασφάλειας καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τελευταία ημέρα αποπληρωμής των επιδομάτων σε όσους τέθηκαν σε αναστολή εργασίας με κρατική εντολή ήταν η 3η Δεκεμβρίου του 2020. Δηλαδή, όσοι δεν έλαβαν χρήματα στο λογαριασμό τους μέχρι τότε, βρίσκονται σε “πανικό”.

Χαμός στα τηλέφωνα σε λογιστήρια και λογιστές

Μιλώντας με οικονομολόγους-λογιστές που αυτή την περίοδο τα γραφεία τους θυμίζουν τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών και λιγότερο, λογιστικά γραφεία, το γεγονός της καθυστέρησης πληρωμών σε εργαζόμενους σε ίδια επιχείρηση – με την περισσότερο κοινή περίπτωση να είναι αυτή που έχουν πληρωθεί κάποιοι μέχρι τις 3 Δεκέμβρη ενώ άλλοι μέχρι σήμερα ακόμα βλέπουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να έχει μηδενικό υπόλοιπο- επιβεβαιώνεται και είναι συχνά τα τηλεφωνήματα που πανικόβλητοι, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται για το τι θα γίνει. Έκκληση των λογιστών σε όλους όσους αφορά η εν λόγω καθυστέρηση, να εισέλθουν στο taxisnet  και να δουν αν όλα είναι εντάξει με την δήλωσή τους ή στο supportemployees.services.gov.gr .

“Μπέρδεμα” με τις συνεχόμενες παρατάσεις και δηλώσεις

Σε περίπτωση που στο 1ο Lockdown έχει κάποιος καταθέσει την αίτηση για αναστολή , όπως κάναμε η πλειονότητα των εργαζομένων και εργοδοτών, τον Μάρτιο, δεν χρειάζεται να ξανά κάνουμε αίτηση αναστολής εργασίας. Το σύστημα, μετά την αίτηση του εργοδότη για αναστολή, σε “βρίσκει” αυτόματα και η μόνη παρέμβαση που μπορεί κάποιος να κάνει στην αίτηση, είναι να αλλάξει το IBAN στο οποίο θα κατατεθεί το επίδομα. Σε περίπτωση που δεν έχει κάνει κάποιος αίτηση από τον Μάρτιο, οφείλει να το επαναλάβει με καταληκτική ημερομηνία μετά από τις γνωστές “παρατάσεις”, την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020. Στην ουσία, το “μπέρδεμα” είναι για τους λογιστές και τους εργοδότες οι οποίοι καλούνται -στην περίπτωση λ.χ της Θεσσαλονίκης, να δηλώσουν αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου-7Νοεμβρίου και απο τις 7 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 να κάνουν νέα αίτηση αναστολής εργασίας πλην όσων έχουν όπως έχουμε πει παραπάνω, έχουν τεθεί σε αναστολή από τον Οκτώβριο με κρατική εντολή.. Με την νέα παράταση του Lockdown να είναι επίσημα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και το μέλλον να “δείχνει” 21 Δεκεμβρίου, ακόμα μια σωρεία εκ νέου αιτήσεων αναστολών από τους εργοδότες φαίνεται να είναι στον “ορίζοντα”.

Όσο για τους εργαζόμενους που δεν έχουν λάβει το επίδομα και οι χώροι εργασίας τους είναι κλειστοί με κρατική εντολή, έχουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου να “δουν φως” είτε να επικοινωνήσουν με το “ΕΡΓΑΝΗ” για την τυχόν διόρθωση κάποιου λάθους του συστήματος… 

 

Advertisement