Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

Η “μάχη” της “υπόγας” και η απάντηση Ανδρουλάκη για το “4-2-1” της συγκυβέρνησης

Published

on

“Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλακης εκφράζει την ανανέωση στις ιδέες. Η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Εγώ έφερα το open gov και τη διαύγεια για διαφάνεια παντού, ενώ ο Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία επέλεξε την νομή της εξουσίας με το γνωστό 4 η Νέα Δημοκρατία, 2 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 1 η Δημάρ. Ξανά ο παλαιοκομματισμός, ξανά η νομή της εξουσίας, αυτά που εγώ παλεύω μια ζωή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει παλαιοκομματική αντίληψη, δυστυχώς δεν είναι αυτός που φέρνει την ανανέωση”. ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου

Την κατηγορία απέκρουσε ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας:

“Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news”, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”.

Ετσι,  το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου μοίρασε στους δημοσιογράφους τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής και σχολίασε:

“Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι, ουδεμία σχέση έχει με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Δεν είναι αλήθεια. Όχι μόνον τις υπηρέτησε, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επισημαίνουν ότι, ακριβώς λόγω αυτής της πρακτικής “τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο”, αλλά παράλληλα, ενώ τα υπηρετούσε έχοντας κορυφαίο θεσμικό ρόλο, αξιοποιώντας κομματικά ασυμβίβαστα ως άλλοθι, φρόντιζε να εκκαθαρίζει και το τοπίο από “εσωκομματικούς αντιπάλους του”.

Δύο “ανανεωτικού τύπου” παλαιοκομματικές πρακτικές μαζί.

Advertisement

Εδώ τα σχετικά δημοσιεύματα.”

Και ακολουθούσαν links με τα σχετικά δημοσιεύματα

Η διάψευση του Νίκου Ανδρουλάκη ήδη από τότε…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως ήδη από το 2013 είχε διαψεύσει ότι μετέχει σε συσκέψεις και κάνει διορισμούς με κομματικά κριτήρια και είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα Το Εθνος΅:

“Περιγράψατε στη στήλη ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ της εφημερίδας σας, ένα γεγονός που δεν απέχει μόνο από την πραγματικότητα αλλά ανήκει στη σφαίρα του φαντασιακού.

Η συμμετοχή σε συσκέψεις που έχουν ως αντικείμενο τη διανομή θέσεων, το “μοίρασμα της πίτας”, όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά, είναι μια τακτική που με απωθεί ως Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως πολιτικό στέλεχος γενικότερα.

Μας μπερδεύετε. Δεν έχω διορίσει ποτέ κανέναν ούτε σε διοικητικό συμβούλιο περιπτέρου.

Σας υπενθυμίζω την πάγια θέση μου για το πελατειακό κράτος, θέση που απέδειξα δημόσια με τη στάση μου στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Με ψήφισμα που κατέθεσα για τα ασυμβίβαστα μεταξύ κράτους και κόμματος, το οποίο αποδέχτηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, δεν υπάρχει η δυνατότητα διορισμένο έμμισθο στέλεχος, σε θέση Προέδρου ή Διευθύνοντος Συμβούλου ή Διοικητή κρατικού οργανισμού, να θέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Advertisement

Το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη μοίρασε την εξής ανακοίνωση:

Ο κ. Ανδρουλακης όχι μόνο δεν συμμετείχε στα όσα υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου αλλά αντιθέτως είχε με ευθύτητα αντιταχθεί σε παλαιοκομματικές λογικές. Δια του λογου το αληθές επισυνάπτονται τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν την τότε στάση του.

Οι προσωπικές αντεγκλήσεις και μάλιστα με ανακριβείς ισχυρισμούς δεν βοηθανε την ενότητα της παραταξης. Ο κ. Ανδρουλακης κοιτάζει μπροστά, υπηρετεί την ενότητα του Κινήματος και δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με πρακτικές και αντιλήψεις που βυθίζουν την παράταξη σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια.

Κόντρα και για την εξωτερική πολιτική και το βέτο στην Ε.Ε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του κατηγορούν ακόμα τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει υποστηρίξει να μην ισχύει το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέση που αμφισβητεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Νίκος Ανδρουλάκης
Για την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για fake news, σημειώνοντς ότι όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. “Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της ένωσης.

Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο, τασσόταν υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου”, επισήμανε.

Η διαρροή από το επιτελείο Παπανδρέου αναφέρει για τον Νίκο Ανδρουλάκη:

Advertisement

Για να καλύψει το μέγα λάθος της θέσης που έχει εκφράσει επανειλημμένα περί της ανάγκης άρσης της ομοφωνίας στην ΕΕ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (iefimerida 4/12/21), ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζει αποσπασματικά τοποθετήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης του 2003, αποκρύπτοντας συνειδητά πως, η Ελληνική κυβέρνηση, είχε ξεκαθαρίσει ότι, μια ενδεχόμενη κατάργηση της ομοφωνίας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι οποίες τελικά δεν έγιναν δεκτές και γι’ αυτό δεν υιοθετήθηκε και η άρσης της ομοφωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι, για μια μικρή χώρα το δικαίωμα του βέτο είναι τεράστιο διαπραγματευτικό όπλο σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική και θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό να το χαρίσουμε και μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία.