ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Καμίνης: «”Νομοσχέδιο-κουρελού” που πλήττει σημαντικούς θεσμούς, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών»
Σημεία από την αγόρευση του Γιώργου Καμίνη στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών
- Οταν έχουμε νομοσχέδια, όπως αυτά που εκ συστήματος μας φέρνει ο κ. Υπουργός, νομοσχέδια«σκούπες» τα λένε, «κουρελούδες» θα τα έλεγα εγώ, τα οποία υπογράφονται από το μισό υπουργικό συμβούλιο δεν πλήττεται μόνο η νομοθετική διαδικασία, βάλλεται και η Δημοκρατία, γιατί πλήττονται εμμέσως κάποιοι άλλοι θεσμοί πάρα πολύ σημαντικοί.
- Τους ειδικότερους θεσμούς της νομοθετικής διαδικασίας που αφορούν είτε τη διαβούλευση, είτε την ακρόαση των φορέων στη διαδικασία των Επιτροπών τις έχει θεσπίσει η δική μας παράταξη. Και δεν τις θέσπισε ως απλές, τυπικές διαδικασίες όπως είπε ο Υπουργός, προσπαθώντας να πει ότι στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου, αλλά διότι ακριβώς διευρύνουν τη δημοκρατική συζήτηση και την εμπλουτίζουν.
- Από τη στιγμή που μας ενημερώνετε για την πρόθεσή σας να νομοθετήσετε είστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσετε ότι ο διάλογος τον οποίο ανοίγετε και στον οποίο συμμετέχει η κοινωνία είναι ένας διάλογος ουσιαστικός.
- Θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση, τουλάχιστον εγώ που έχω ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, να τα λέω και να τα ξαναλέω αυτά στη Βουλή. Το ξέρω πως δεν εισακούγομαι, αλλά για την τιμή του Σώματος, πρέπει να λέγονται.
- Η μεγαλύτερη εγγύηση για την ορθότητα της προσωπικής συνέντευξης, της οποίας ήμουν πάντα οπαδός της και την είχαμε εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο στον Συνήγορο του Πολίτη, είναι να γίνεται δημόσια. Δεν αρκεί μόνο να δίνεται ένα συνοπτικό πρακτικό στους συνυποψηφίους του υποψήφιου για να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχουν -είτε την ένστασή τους είτε τη δικαστική προστασία. Πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στην προφορική συνέντευξη του συνυποψηφίου τους και να κρίνουν.
- Οι διατάξεις του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής έρχονται και εξορθολογίζουν ένα καθεστώς όσων μετέχουν στις εποχιακές αγροτικές εργασίες και οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία και ο τρόπος που λειτουργεί έως σήμερα αυτή η πρόσκληση ταλαιπωρούσε και τις δημόσιες υπηρεσίες του εσωτερικού και τα Προξενεία μας.
- Πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτών οι οποίοι εργάζονται στις Δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι περισσότεροι από το 2017. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η εμπειρία την οποία έχουν αποκομίσει να αξιοποιηθεί με μια μοριοδότηση γιατί πρόκειται για μια δουλειά πάρα πολύ σημαντική που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.
Ολόκληρη η ομιλία
«Δυστυχώς και πάλι υποχρεώνομαι να αφιερώσω το μεγάλο τμήμα της αγόρευσής μου στα διαδικαστικά θέματα του σημερινού νομοσχεδίου, τα οποία όμως είναι πάρα πολύ ουσιαστικά.
Θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο συντακτικός νομοθέτης έχει επιβάλει ένα νομοσχέδιο να έχει ένα κύριο αντικείμενο και γι αυτό απαγορεύει τις άσχετες τροπολογίες.
Θα δούμε ότι όταν δεν συμβαίνει αυτό, όταν έχουμε νομοσχέδια όπως αυτό που εκ συστήματος μας φέρνει ο κ. Υπουργός, ενώ είναι ο πρώτος τη τάξει υπουργός -κι αυτός θα είχε την πρωταρχική υποχρέωση να διαφυλάσσει το κύρος του Κοινοβουλίου και των θεσμών- όταν έχουμε τέτοια νομοσχέδια ,«σκούπες» τα λένε, «κουρελούδες» θα τα έλεγα εγώ, τα οποία υπογράφονται από το μισό υπουργικό συμβούλιο δεν πλήττεται μόνο η νομοθετική διαδικασία, βάλλεται και η Δημοκρατία, γιατί πλήττονται εμμέσως κάποιοι άλλοι θεσμοί πάρα πολύ σημαντικοί.
Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι τους ειδικότερους θεσμούς της νομοθετικής διαδικασίας που αφορούν είτε τη διαβούλευση είτε την ακρόαση των φορέων στη διαδικασία των Επιτροπών τις έχει θεσπίσει η δική μας παράταξη. Και δεν τις θέσπισε ως απλές, τυπικές διαδικασίες όπως είπε ο Υπουργός, προσπαθώντας να πει ότι στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου.Τις θέσπισε διότι ακριβώς διευρύνουν τη συζήτηση και την εμπλουτίζουν.
Ο θεσμός της διαβούλευσης φυσικά και δεν αμφισβητεί αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός ότι «δεν είμαστε θεσμικά και νομικά υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να σας ενημερώνουμε για τις προθέσεις μας. Αυτές εκδηλώνονται», μας είπε, «την ώρα που επιλέγουμε εμείς, με τον τρόπο που επιλέγουμε εμείς και διαβουλευόμαστε έτσι όπως προβλέπει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής». Ακριβώς! Όπως προβλέπουν! Και προβλέπουν προφανώς η διαδικασία αυτή να είναι ουσιαστική, να μην έχει απλώς ένα διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.
Δηλαδή, από τη στιγμή που μας ενημερώνετε για την πρόθεσή σας να νομοθετήσετε είστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσετε ότι ο διάλογος τον οποίο ανοίγετε και στον οποίο συμμετέχει η κοινωνία είναι ένας διάλογος ουσιαστικός. Ουσιαστικός για δύο λόγους: Πρώτα απ’ όλα γιατί δίνεται έτσι η ευχέρεια στον κάθε πολίτη να έχει την ικανοποίηση ότι ακούστηκε η άποψή του, ότι είχε την ευχέρεια να την εκφράσει. Κατά κάποιο τρόπο μετριάζουμε έτσι τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος και δίνουμε ένα στοιχείο άμεσης δημοκρατίας. Κατά δεύτερο λόγο, έχετε να μάθετε πολύ σημαντικά πράγματα από την κοινωνία. Εγώ, προσωπικά, παρά πολλές φορές κατά τη διάρκεια ακρόασης των φορέων είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι οι παρατηρήσεις τους ήταν πάρα πολύ ουσιαστικές κι ότι κατ’ αυτό τον τρόπο βελτίωναν το έργο μας και κατ’ επέκταση διεύρυναν τη νομιμοποίηση του οργάνου στο οποίο έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε. Αυτή τη σημασία έχει η διαβούλευση. Αυτή τη σημασία έχει εμμέσως και η ακρόαση των φορέων στις Επιτροπές.
Επίσης, σημαντικό και το ζήτημα ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ένα αντικείμενο. Γιατί όταν είναι ένα νομοσχέδιο – «κουρελού» στο οποίο υπογράφουν σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε ποια Επιτροπή θα το πρωτοεισαγάγεις;
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση, τουλάχιστον εγώ που έχω ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, να τα λέω και να τα ξαναλέω αυτά στη Βουλή. Το ξέρω δεν εισακούγομαι, αλλά για την τιμή του Σώματος, πρέπει να λέγονται.
Θα περιοριστώ να μιλήσω για την προσωπική συνέντευξη και θα επαναλάβω κάτι που έχω πει. Η μεγαλύτερη εγγύηση για την ορθότητα της προσωπικής συνέντευξης, της οποίας ήμουν πάντα οπαδός και την είχαμε εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο στον Συνήγορο του Πολίτη, ήταν επειδή μεταξύ άλλων γινόταν δημόσια. Δεν αρκεί μόνο να δίνεται ένα συνοπτικό πρακτικό στους συνυποψηφίους του υποψήφιου για να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχουν -είτε την ένστασή τους, είτε τη δικαστική προστασία. Πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στην προφορική συνέντευξη των συνυποψηφίων τους και να κρίνουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τον θεσμό εκείνον ο οποίος είναι κατεξοχήν δεκτικός αθέμιτων παρεμβάσεων.
Τις διατάξεις του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έχουμε την ευκαιρία να τις υπερψηφίσουμε γιατί έρχονται και εξορθολογίζουν ακριβώς ένα καθεστώς όσων μετέχουν στις εποχιακές αγροτικές εργασίες και οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία και επειδή ο τρόπος που λειτουργούσε μέχρι σήμερα αυτή η πρόσκληση ταλαιπωρούσε και τις Υπηρεσίες μας και τα Προξενεία.
Επίσης, πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτών οι οποίοι εργάζονται στις Δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι περισσότεροι από το 2017. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η εμπειρία την οποία έχουν αποκομίσει να αξιοποιηθεί με μια μοριοδότηση γιατί πρόκειται για μια δουλειά πάρα πολύ σημαντική που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.