ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Γιώργος Καββαθάς – “Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να παρέμβει σε κρίσιμα πεδία που θα συγκρατούσαν σημαντικά τα κύματα ακρίβειας. “
Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ.Γιώργος Καββαθάς.
“Ρυθμίσεις που θα διορθώνουν το στρεβλό τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές ενέργειας είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν καθώς και ρυθμίσεις για τη συγκράτηση του τιμών και του αυξημένου κόστους λειτουργίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των φόρων και τελών στις τιμές ενέργειας.” ανέφερε ο κ.Καββαθάς για το ζήτημα της τιμής της ενέργειας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ τόνισε ότι: “Προφανώς και οι διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στο γεωπολιτικό πεδίο, ευθύνονται για ένα μέρος της ακρίβειας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα εκεί. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να παρέμβει σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία που θα συγκρατούσαν σημαντικά τα κύματα ακρίβειας.”
Παράλληλα ο κ.Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και παρουσίασε τους άξονες των παρεμβάσεων που θα κάνει το επόμενο η επανεκλεγμένη διοίκηση της ΓΣΕΒΒΕ.
Διαβάστε την συνέντευξη του κ.Καββαθά:
1.Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με τον πληθωρισμό να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το κόστος ζωής να έχει ανέβει δραματικά; Ως ένας άνθρωπος της αγοράς ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Η ΓΣΕΒΕΕ όλο το διάστημα κατά το οποίο κυρίως οι υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ενέργειας έχουν προκαλέσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο το κόστος ζωής, αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, συστηματικά προωθεί την υιοθέτηση πολιτικών που να απαντούν τόσο στο στρεβλό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές ενέργειες, όσο και σε ουσιαστικά μέτρα άμεσης ανακούφισης ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Και στα δύο αυτά πεδία οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών. Ήδη από τα τέλη του 2021 είχαμε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή. Η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022 προχώρησε στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής επιδοτώντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων που είχαν καταγραφεί στους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο, η «επιδοματική» αυτή πολιτική σε συνδυασμό με την διατήρηση του στρεβλού τρόπου διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση τους εξουδετερώνοντας, έτσι, την ωφέλεια από την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και δημιουργώντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στήριξης. Πριν, μάλιστα, τη λήψη των εν λόγω μέτρων το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχε εκτιναχθεί. Με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 μόνο το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%. Ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το απορρόφησαν με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας τους. Συγκεκριμένα, με βάση την ίδια έρευνα, οι επιχειρήσεις με μηδενικά ρευστά διαθέσιμα αντιστοιχούσαν στο 27,8% στο σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ποσοστό αυξημένο κατά 6 μονάδες σε μόλις ένα εξάμηνο. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα είναι αρνητικές και επιπλέον γιατί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο (6,5%). Τούτων δοθέντων η ανάγκη για λήψη μέτρων που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του παραμένει. Ρυθμίσεις που θα διορθώνουν το στρεβλό τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές ενέργειες είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν καθώς και ρυθμίσεις για τη συγκράτηση του τιμών και του αυξημένου κόστους λειτουργίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των φόρων και τελών στις τιμές ενέργειας.
2.Θεωρείτε ότι η ακρίβεια είναι ευθύνη της κυβέρνησης ή οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες; (π.χ οι διεθνείς συνθήκες)
Προφανώς και οι διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στο γεωπολιτικό πεδίο, ευθύνονται για ένα μέρος της ακρίβειας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα εκεί. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να παρέμβει σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία που θα συγκρατούσαν σημαντικά τα κύματα ακρίβειας. Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, υιοθέτηση ορθολογικού τρόπου διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας, επανεκκίνηση των λιγνιτικών μονάδων. Αυτά τα τρία θα ήταν ίσως αρκετά για να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις και με κάποια συμπληρωματικά μέτρα να ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που βιώνουμε την τρέχουσα περίοδο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επένδυσε στην προσδοκία ότι θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα. Όπως ξέρετε αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Οι διαφορές, μάλιστα, που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι τέτοιες που δημιουργείται η εύλογη ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή απάντηση, όποτε και αν αυτή συμφωνηθεί, τελικά δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
3.Ποια είναι επιγραμματικά κατά την άποψη σας τα προβλήματα μια μικρής ή μεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα;
Με βάση τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η ρευστότητα και η υπερχρέωση αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δυο αυτά προβλήματα, τα οποία αποτελούν απότοκα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, τείνουν να λάβουν μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση τους. Μάλιστα το ένα γεννά το άλλο. Είναι γνωστό, ότι ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 96% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι διαχρονικά αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η μακρά περίοδο των διαδοχικών και παράλληλων κρίσεων της ελληνικής οικονομίας προκαλεί συχνά σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τη καθημερινή τους λειτουργία. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο ή τους ιδιώτες, ενώ 1 στις 4 έχει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές (στοιχεία τελευταίας έρευνας ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Προσθέτοντας σε αυτά τα προβλήματα και το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας που καταγράφεται το τελευταίο έτος αντιλαμβάνεστε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει κίνδυνο βιωσιμότητας.
4.Μετά την πρόσφατη επανεκλογή σας στην διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ποιο είναι το πλάνο που θα ακολουθήσετε; Θα δούμε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις;
Για το επόμενο διάστημα η ΓΣΕΒΕΕ έχει θέσει 3 βασικούς άξονες πολιτικής για τη βελτίωση της κατάστασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας.
Ο πρώτος άξονας αφορά στη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα, η διαγραφή προστίμων και τόκων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσων δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους κατά την πανδημία, καθώς και η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων, είναι οι σημαντικότερες από τις παρεμβάσεις που θα κάνει η ΓΣΕΒΕΕ.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει άμεσες και έμμεσες προτάσεις πολιτικής που αποβλέπουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στις άμεσες προτάσεις πολιτικής συγκαταλέγεται η πρόταση για θεσμοθέτηση χρηματοδοτικού σχήματος στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου αλλά ως Τράπεζας που να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Αυτό κρίνεται αναγκαίο καθώς μέχρι σήμερα η έλλειψη ρευστότητας και η μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθηλώνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε περιορισμένης κλίμακας επενδύσεις που συνήθως προέρχονται από ίδια κεφάλαια. Η ανάπτυξη, η αύξηση της παραγωγικότητας τους και η προσαρμογή τους στο νέο ψηφιακό και πράσινο περιβάλλον απαιτούν πρόσβαση σε επαρκή επενδυτικά κεφάλαια. Στις έμμεσες προτάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, η μείωση των τραπεζικών προμηθειών, η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.
Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας. Για τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ στο πεδίο αυτό αναφέρθηκα στα προηγούμενα ερωτήματα σας.