Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Η “τραγωδία” των αστικών κέντρων για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – Μία ανάλυση

Published

on

Υπογράφει η Ανθή Παπαδοπούλου

Το ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο που η πολιτική σκηνή απαιτεί καθαρό λόγο και ξεκάθαρες θέσεις, φαίνεται να έχει ξεχάσει τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής επικοινωνίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη ορατού και αποτελεσματικού πολιτικού λόγου είναι κραυγαλέα, και αυτό αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της ηγεσίας και των προσωπικών επιλογών του Προέδρου.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δυο μητροπολιτικά κέντρα που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί για μια οργανωμένη και στρατηγικά μελετημένη καμπάνια, είδαμε μόνο αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις που όχι μόνο δεν πείθουν τους ψηφοφόρους αλλά τους απομακρύνουν ακόμα περισσότερο.

Η επιλογή του Προέδρου να επενδύσει σε μια περιορισμένη κλίκα αρεστών, σε βάρος των ευρύτερων και πιο έμπειρων στελεχών, έχει φανεί καταστροφική. Αυτή η στρατηγική έχει δημιουργήσει ένα κενό επικοινωνίας και πολιτικής παρουσίας στις εν λόγω περιοχές. Οι προεκλογικές αστοχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 είναι ενδεικτικές αυτής της κατάστασης. Οι επικοινωνιακές καμπάνιες ήταν ασύνδετες, χωρίς συνοχή και χωρίς το απαραίτητο βάθος που απαιτείται για να αγγίξουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου κολακευτικά. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν χαμηλά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και αυτό είναι άμεση συνέπεια της κακής επικοινωνιακής στρατηγικής και των λανθασμένων προσωπικών επιλογών της ηγεσίας. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αντί να αποτελούν προπύργια πολιτικής δύναμης και επιρροής για το ΠΑΣΟΚ, μετατρέπονται σε πεδία αδιαφορίας και απογοήτευσης.

Τη χειρότερη του επίδοση σημείωσε το ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Πολλοί λένε πως αυτό οφείλεται στην αδυναμία του να «περάσει» με μαζικό τρόπο τα κεντρικά του πολιτικά μηνύματα, καθώς στις αστικές περιοχές, αυτά είναι που καθορίζουν κατά βάση το αποτέλεσμα. Έτσι, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ ήρθε 4ο ή 5ο, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Η μόνη που διασώθηκε, είναι η Ανατολική Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση και να ακολουθήσει την ανοδική τάση που είχε το κόμμα πανελλαδικά. Φαίνεται πως αυτό σε μεγάλο βαθμό, το πιστώνεται ο ίδιος ο Βουλευτής Αν. Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος μάλιστα λίγες μέρες πριν διοργάνωσε προσωπικά και πολύ μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση για να συμβάλλει στην προσπάθεια. Μοιάζει να απέδωσε…

Advertisement

Σημαντικό επίσης να αναφερθεί εδώ πως και στην Α’ Αθηνών υπήρξε μια συγκράτηση των ποσοστών και μάλιστα έξτρα ψήφοι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 23 σε ότι αφορά απόλυτους αριθμούς.

Ενώ εντυπωσιακό είναι πως παρά τους 8 στους 42 υποψηφίους Ευρωβουλευτές από την Θεσσαλονίκη – πόλη στην οποία θεωρητικά πάντα Βουλευτής εκλεγμένος είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης – είναι στην Α Θεσσαλονίκης, περίπου 5.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από ότι στις εθνικές εκλογές του 2023

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα τις στρατηγικές της και να επενδύσει σε ουσιαστικό πολιτικό λόγο και γνήσιες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επανασυνδέσουν το κόμμα με τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων. Η αποτυχία να το πράξει θα σημάνει την περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση του κόμματος και την απομάκρυνσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή.