Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η λαίλαπα των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Published

on

Το φετινό καλοκαίρι, η λαίλαπα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κάνει αισθητή την παρουσία της, καθιστώντας τις διακοπές απλησίαστες για πολλούς Έλληνες. Μια πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda αποκάλυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των χωρών με τα πιο ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Μαρτυρίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολίτες δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους. Ο χρήστης @george_k έγραψε στο Twitter: “Το ταξίδι από Πειραιά στη Νάξο με το αυτοκίνητο κοστίζει πλέον μια μικρή περιουσία. Πώς να πάμε διακοπές;”. Παρόμοια παράπονα εκφράζουν πολλοί άλλοι χρήστες, αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων τιμών.

Η @eleni_maria στο Instagram σχολίασε: “Ήθελα να πάω Σκιάθο από Θεσσαλονίκη, αλλά τα εισιτήρια είναι τόσο ακριβά που αναγκάστηκα να αλλάξω τα σχέδια μου”. Τα παράπονα αυτά απηχούν τις ανησυχίες πολλών Ελλήνων που βλέπουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές να απειλούνται από τις υψηλές τιμές.

Ενδεικτικές Τιμές

Μια ματιά στις τιμές επιβεβαιώνει τα παράπονα των χρηστών. Για παράδειγμα, το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά στις Κυκλάδες με Ι.Χ. μπορεί να κοστίσει έως και 400 ευρώ ανά άτομο για μια απόσταση 100 χιλιομέτρων. Οι τιμές για τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς τις Σποράδες είναι εξίσου αποθαρρυντικές, με την μέση τιμή να κυμαίνεται στα 150 ευρώ ανά άτομο.

Οι πιο ακριβές διαδρομές

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι διαδρομές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές είναι οι Πάρος-Σύρος (αύξηση 101%), Λέρος-Λειψοί (αύξηση 73%), και Σίφνος-Φολέγανδρος (αύξηση 68%). Οι τιμές αυτές καθιστούν τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών ιδιαίτερα δαπανηρές, περιορίζοντας τις επιλογές των ταξιδιωτών.

Κριτική στην Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα για να περιορίσει αυτές τις αυξήσεις και να καταστήσει τις διακοπές προσβάσιμες για όλους τους πολίτες. Οι πολιτικές ελέγχου των τιμών και η υποστήριξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η περαιτέρω απομάκρυνση των Ελλήνων από τα νησιά τους. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφήνοντας πολλούς πολίτες να αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις αγαπημένες τους καλοκαιρινές αποδράσεις.

Advertisement

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αυξημένες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων υπονομεύουν τον εσωτερικό τουρισμό και επιβαρύνουν περαιτέρω τα νοικοκυριά, που ήδη πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι οι διακοπές δεν θα είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους.

*Δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 20 Ιουλίου της εφημερίδας “Η Εβδομαδιαία”

Advertisement