ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Πύλου-Κακουργηματικές διώξεις σε 17 στελέχη του Λιμενικού
Σοβαρές ποινικές εξελίξεις σημειώνονται δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 650 ανθρώπους. Ποινική δίωξη για κακουργήματα ασκήθηκε σε 17 στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ των οποίων και ο τότε αρχηγός του, έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση της Αντεισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιώς.
Οι διώξεις αφορούν βαρύτατα αδικήματα, όπως:
Πρόκληση ναυαγίου με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων
Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων
Παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου
Έκθεση προσώπων σε κίνδυνο από πρόσωπα με νομική υποχρέωση διάσωσης
Κατηγορούμενοι είναι ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920, που είχε εμπλοκή στο περιστατικό της 13ης Ιουνίου 2023, καθώς και ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του Λιμενικού, ανάμεσά τους ο τότε Αρχηγός του Σώματος, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και αξιωματικοί Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.
Η υπόθεση τίθεται στο αρχείο για τέσσερις ακόμα αξιωματικούς, παρά την παρουσία τους στον θάλαμο επιχειρήσεων, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας κατά τον κρίσιμο χρόνο, κατά την κρίση της Εισαγγελίας.
Οι δικηγόροι των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων καλωσορίζουν την άσκηση των διώξεων, μιλώντας για «ουσιαστική και αυτονόητη εξέλιξη στην πορεία για τη δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης». Δηλώνουν, ωστόσο, την πρόθεσή τους να προσφύγουν κατά της διάταξης αρχειοθέτησης για τους τέσσερις αξιωματικούς, ανάμεσά τους και ο νυν αρχηγός του Λιμενικού.
Την κοινή δήλωση υπογράφουν συλλογικότητες όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η ΕλΕΔΑ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η RSA και το Legal Centre Lesvos.
Η υπόθεση εισέρχεται πλέον στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, με το βλέμμα στραμμένο στο εάν θα καταπέσουν οι ευθύνες μόνο στο επιχειρησιακό πεδίο ή αν θα αποδοθούν και στην ανώτατη ιεραρχία του Λιμενικού.
