Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στις εισφορές για 1.200.000 πολίτες – Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την φορολογία

Published

on

Αυξήσεις-φωτιά έρχονται για πάνω από 1.200.000 πολίτες στις εισφορές με τον πληθωρισμό να παραμένει εξαιρετικά υψηλός.Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί την τεταμένη κατάσταση που θα υπάρξει.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του newsbreak.gr σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (νόμος 4670/2020), οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες «προσαυξάνονται κατ’ έτος, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους» για το 2023 και το 2024. Επομένως, και με τον πληθωρισμό να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για όλη τη μέχρι στιγμής διάρκεια του έτους, δεν αποκλείεται να «κλείσει» σε ποσοστό άνω του 7%, οδηγώντας σε ανάλογη αύξηση τις εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές.

Για τα παραπάνω ο υπουργός ανέφερε ότι «αν παγώσουμε τις εισφορές, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πάρουν υψηλές συντάξεις, διότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να καταβάλεις προηγουμένως εισφορές. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να δίνει υψηλότερες εισφορές από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός. Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο έτος πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι».

Υπενθυμίζουμε ότι ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα με την εισαγωγή 6 ασφαλιστικών κατηγοριών.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Στην πρόσφατη παρουσία του στην ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε τις εξής προτάσεις :

• Τη γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.

Advertisement

• Τη φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη

• Φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%.

• Περιορισμός του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ, για να ευνοούνται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.

• Ας τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός.

• Στο όνομα της δήθεν στήριξης της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης δίνει το παντεσπάνι στους πλούσιους.