Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Άμυνας για F-35:”Θα κοστίσουν πάνω απο 3 δισ. ευρώ”

Published

on

Παναγιωτόπουλος: τα F35 θα κοστίσουν πάνω από τρία δισ. ευρώ

O υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για την αγορά μιας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών και έκανε λόγο για ανάκτηση της ελληνικής υπεροχής έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον στον αέρα

Χρειαζόμαστε τα F35 την αγορά των οποίων συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο; Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ξεκάθαρος: τα χρειαζόμαστε στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

Είναι και αυτό μια αποκάλυψη καθώς για πρώτη φορά από επίσημα χείλη διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα έχει απολέσει την υπεροχή της στον αέρα έναντι της γείτονος, μολονότι στην Τουρκία η Πολεμική Αεροπορία αποδεκατίστηκε από στελέχη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Τραμπ και Μητσοτάκης: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η «κατανόηση» και τα F35 Πατήστε εδώ Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών F35, και αποκάλυψε τα επόμενα βήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Ο υπουργός Αμυνας προειδοποίησε την Τουρκία με δυναμική απάντηση εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Αγκυρα κατόπιν και των επαφών του Πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών. Σε ό,τι αφορά τι μέλλει γενέσθαι για τα εξοπλιστικά, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι «τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μια μοίρας F35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν». Ο ενδιαφερόμενος, εξήγησε, καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο. Όπως εκτίμησε η απόκτηση των F35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα επτά με οκτώ χρόνια. «Δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν» παρατήρησε.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά» τόνισε. «Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και  σε επίπεδο υποστήριξης» σημείωσε ο υπουργός Αμυνας. Η μοίρα αεροσκαφών F35, περίπου 24, μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής.

Η υπεροπλία στον αέρα «Οταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν τα έχει καταφέρει. Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ τόνισε. Ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ίδιαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια,  και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ  ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

«Η (τουρκική) γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Άμα αυτά συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι» διεμήνυσε. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Καθημερινή» σχολίασε ότι «χθες (Τετάρτη) είχα πει ότι θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κυρίως από την Τουρκία… Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και κατόπιν της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την πρόεδρό της Νάνσι Πελόζι, μιλώντας για δύο πολύ «γεμάτες και ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα. «Στη Γερουσία είναι μέλη «πάρα πολλά βάρια χαρτιά» της  αμερικανικής πολιτικής σκηνής γερουσιαστές με ειδικό βάρος 3 – 4 είχαν διεκδικήσει το χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς  που είχαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλουν τις δίκες τους ερωτήσεις. Στη Γερουσία υπάρχει ο Μπομπ Μενέντεζ , πρωτεργάτης των ψηφισμάτων που παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων με πρόσφατο το ψήφισμα για τον αγωγό EastMed».

Advertisement

 

πηγη: PROTAGON