Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η “Μαλού” και η φωτογραφία με την Φ.Γεννηματά: Ένα μήνυμα αγάπης για τα κατοικίδια εν καιρώ πανδημίας.

Published

on

THE SOCIALIST NEWSROOM

Μεταδίδουν τα κατοικίδια ζώα COVID-19;

  • Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν COVID-19 στον άνθρωπο.

Τι κανόνες υγιεινής πρέπει να εφαρμόζουν όσοι έρχονται σε επαφή με κατοικίδια ζώα;

  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με ζώα ή ότι σχετίζεται με αυτά (π.χ. φαγητό, παιχνίδια, περιττώματα).
  • Φροντίζουμε την υγιεινή του ζώου μας και καθαρίζουμε όπως πρέπει αφού το ζώο κάνει την ανάγκη του.
  • Συζητάμε με τον κτηνίατρο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του ζώου μας.

Διαγνωσθήκατε με COVID-19 ή εμφανίσατε οποιαδήποτε συμπτώματα νόσου και έχετε κατοικίδιο ζώο;

  • Για όσο διάστημα είμαστε άρρωστοι και για επιπλέον δύο εβδομάδες αφού αναρρώσουμε, φροντίζουμε κανονικά το ζώο μας προσέχοντας όμως να:
    • πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με ζώα ή ότι σχετίζεται με αυτά (π.χ. φαγητό, παιχνίδια, περιττώματα)
    • αποφεύγουμε τη στενή επαφή με το ζώο μας (αγκαλιές, χάιδεμα, φιλιά κλπ.).

Τι συμπτώματα είχαν τα κατοικίδια ζώα που βρέθηκαν μέχρι στιγμής με COVID-19;

  • Τα κατοικίδια ζώα στα οποία βρέθηκε COVID-19 (δύο σκύλοι και δύο γάτες) ήταν στη πλειονότητά τους ασυμπτωματικά. Μία γάτα εμφάνισε συμπτώματα από το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.
  • Περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν απορίες μας, μπορούμε να τις συζητήσουμε με τον κτηνίατρο.

Τι αναφορές υπάρχουν μέχρι στιγμής για τον COVID-19 σε ζώα;

  • Δύο σκύλοι στο Hong Kong, μία γάτα στο Βέλγιο και μία γάτα στο Hong Kong, που ζούσαν με ασθενείς, έχουν βρεθεί θετικά στον COVID-19 αλλά πολλά περισσότερα ζώα που επίσης ζούσαν με ασθενείς ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικά. Σε πείραμα με υψηλή δόση ιού κατάφεραν με μολύνουν μικρό αριθμό γατών οι οποίες μετέδωσαν σε περιορισμένο βαθμό σε άλλες γάτες. Σημειώνεται ότι οι πειραματικές δοκιμές συχνά γίνονται υπό ακραίες συνθήκες (υψηλή δόση ιού, παρατεταμένος χρόνος επαφής κλπ.) και ενώ προσφέρουν πολύτιμη θεωρητική γνώση, δεν μπορούν να δείξουν τι συμβαίνει υπό τις συνήθεις φυσικές συνθήκες.
  • COVID-19 έχει ανευρεθεί και σε τίγρη σε ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, Ηνωμένες Πολιτείες. Η τίγρης ελέγχθηκε επειδή εμφάνισε ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Το πιθανότερο είναι ότι μολύνθηκε από υπάλληλο του ζωολογικού κήπου που έπασχε από λοίμωξη COVID-19. Η διερεύνηση στα ζώα του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου συνεχίζεται.

Υπάρχουν διαπιστωμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου από τη συνύπαρξη με ζώα συντροφιάς;

  • Μελέτη 20 ετών σε περίπου 4.400 άτομα έδειξε ότι όσοι είχαν γάτα, παρουσίαζαν 37% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ενώ ο κίνδυνος θανάτου λόγω οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου κατά 24% (University of Minessota, 2009).
  • Μελέτη 12 ετών σε περίπου 3.500.000 άτομα έδειξε ότι οι κάτοχοι σκύλου είχαν έως 30% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου (University of Uppsala, 2018).
  • Οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται περισσότερο, έχουν χαμηλότερη πίεση αίματος και επίπεδα χοληστερόλης (American Heart Association, 2013).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν τον COVID-19 και διατηρεί όλες τις σχετικές πληροφορίες απόλυτα επικαιροποιημένες.

Είναι αλήθεια πως σε λίγες μέρες θα “ξυπνήσουμε” σε έναν διαφορετικό κόσμο απο ότι αφήσαμε πίσω μας ενάμιση μήνα πριν..

Φόβος; Πανικός; Αγοραφοβικές και μικροβιοφοβικές τάσεις; Σίγουρα σε δεύτερο και τρίτο ρόλο ήρθαν τα αγαπημένα κατοικίδιά μας αφού η χρηστική τους ιδιότητα (6 στο 13033 για να βγαίνουμε πιο συχνά έξω) μπορεί να τα έβγαλε στο προσκήνιο μα σίγουρα θα έχετε όλοι παρατηρήσει πως πολύς κόσμος φοβάται ακόμα και να χαϊδέψει το κατοικίδιό του ιδίως μετά απο μια μεγάλη βόλτα, πόσο μάλλον τα αδέσποτα ή και τα κατοικίδια άλλων γνωστών και συγγενών..

Με μια διαφορετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βγάζει προς τα έξω ένα ευαίσθητο πρόσωπο και υπνεθυμίζει σε όλους και όλες πως τα κατοικίδια είναι εδώ και το μόνο που ζητάνε, είναι η αγάπη μας σε αντάλλαγμα με την έμφυτη και ουσιώδη ανιδιοτελή και αιώνια δική τους αγάπη και συντροφικότητα:

“Να σας συστήσω την Μαλού! Το παρεάκι μας, τη συντροφιά μας κάθε μέρα, όχι μόνο στην καραντίνα. Σε όλες τις στιγμές μας μαζί.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!”