Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πραγματικότητα για τον Βασίλη Δημάκη  που “βγάζει στην σέντρα” το Υπουργείο 

Published

on

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την παραίτηση της Σ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι «η αποστέρηση του Δημάκη από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση»·

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις για το ίδιο ζήτημα, κάτι που το ίδιο το ανεξάρτητο όργανο της Πολιτείας χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία του».

Η πραγματικότητα για τον Βασίλη Δημάκη  που “βγάζει στην σέντρα” το Υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνέχιση των σπουδών του Δημάκη είναι εξασφαλισμένη, αλλά ο κρατούμενος αρνείται να παρακολουθήσει τα μαθήματά του μέσω τηλεκπαίδευσης. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: από τις 11 μέχρι και τις 23 Μαΐου ο κρατούμενος ζητούσε καθημερινά να συμμετάσχει στην τηλεκπαίδευση και μόλις στις 25 Μαΐου και ενώ είχε ξεκινήσει την τρίτη απεργία πείνας και δίψας, του δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε υπολογιστή και εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στην κατάσταση που βρισκόταν.

Στη συνέχεια το υπουργείο σημειώνει ότι ο Δημάκης «έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 40 χρόνια για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών και ναρκωτικών, ενώ υπήρξε και βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Παράλληλα, στο παρελθόν είχε αποδράσει από τις φυλακές, με τις Αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο».

Το γεγονός ότι το υπουργείο επιλέγει να απαριθμήσει τα αδικήματα του υπότροφου πια φοιτητή παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και σωφρονιστικής πολιτικής, επιβεβαιώνει την ιδεοληπτική εμμονή απέναντι στους κρατούμενους και αποδεικνύει γιατί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι φυλακές δεν υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πόσω μάλλον όταν οι ποινές έκτισης διαφέρουν κατά πολύ από τις ποινές κάθειρξης, όταν ο Δημάκης έχει καταδικαστεί για ληστείες με όπλα αλλά όχι για χρήση Καλάσνικοφ και όταν κατηγορείται ως ο βασικός υποκινητής εξέγερσης κρατουμένων τον περασμένο μήνα, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να συμμετάσχει με συγκρατούμενούς του σε ειρηνική διαμαρτυρία και να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυρία Νικολάου.

ΠΗΓΗ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”