Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Nάντια Γιαννακοπούλου: “Ελλάδα-Τουρκία: Δυο χώρες -Δυο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες”

Published

on

Σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Γνωρίζοντας τους γείτονες: Τουρκία» στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε το Σάββατο, 15 Μαΐου, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

 

Στην αρχή της τοποθέτησής της έθεσε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας ότι: «Ζούμε μια νέο- οθωμανική έκρηξη, με έναν αυταρχικό ηγέτη που έχει οδηγήσει σε διαρκή ένταση.  Τα γεγονότα του Έβρου, όσα συνέβησαν το καλοκαίρι πέρυσι στο Αιγαίο, αλλά και η προκλητική ρητορική μας έφτασαν συχνά κοντά σε θερμό ή και πολεμικό επεισόδιο. Άρα αναφερόμαστε σε μια ένταση που δεν είναι περιστασιακή ή στιγμιαία, αλλά εντάσσεται σε μια σταθερή στρατηγική.

Η Τουρκία ήθελε και θέλει να διαδραματίσει ρόλο αναγνωρίσιμης Περιφερειακής Δύναμης και γι’ αυτό έχει διαμορφώσει αναθεωρητική στρατηγική σ’ όλα τα σύνορά της, από την Αφρική ως στα Βαλκάνια, και από στο Αζερμπαιτζάν ως και τη Μέση Ανατολή, που να ακυρώνουν όλα τα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει.»  

 

Η κα Γιαννακοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο διεθνές σκηνικό που αντιμετωπίζει η Τουρκία, έπειτα από την εκλογή του κ. Μπάιντεν στην Αμερική, την επικείμενη αποχώρηση της κα. Μέρκελ και την αλματώδη άνοδο των Πρασίνων, αλλά και την επιφύλαξη του Αραβικού κόσμου και τα προβλήματα που δημιουργεί ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας στη σχέση της με τη Ρωσία. Όλα τα γεγονότα αυτά, οδηγούν την Τουρκία σε διεθνή απομόνωση και της προκαλούν φόβο για την επόμενη μέρα, τη στιγμή που κλυδωνίζεται επιπλέον από μία βαθιά οικονομική κρίση.

 

Advertisement

Στη συνέχεια, η Βουλευτής τόνισε: «Δική μας επιδίωξη είναι η μετατροπή της ελληνοτουρκικής σχέσης από αντιπαραθετική σε συνεργατική. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.  Η εξομάλυνση και βελτίωση των Ελληνοτουρκικών  σχέσεων, πέραν της σημασίας της στο διμερές επίπεδο, αποτελεί επίσης, σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα της Νοτιο – Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό οφείλουμε, και αυτό κάνουμε, να ασκούμε μια πολιτική αποτροπής και όχι κατευνασμού ή υποχωρητικότητας, όπως κάνουν ορισμένες χώρες.

Η αποτροπή συνίσταται σε άμεσες και συνεχείς διπλωματικές κινήσεις με αντικείμενο την έμπρακτη εκ μέρους των Διεθνών Οργανισμών καταδίκη της στάσης της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε πολλά κράτη του απανταχού ελληνισμού. Συνίσταται στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, όπως και σε υψηλό εθνικό φρόνημα με κοινωνική και πολιτική συνοχή. Η εθνική ισχύς δηλαδή η οικονομική, διπλωματική, πολιτιστική, ψυχολογική ισχύς είναι αυτές που λειτουργούν κατά κύριο λόγο αποτρεπτικά. Και δεν πρέπει να διαφεύγει από τον πολιτικό κόσμο ότι είναι αναγκαίες και επιτακτικές συνολικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό, που τείνει να αναχθεί σε μείζον θέμα για τη χώρα, το μέλλον της άρα και τους συσχετισμούς δυνάμεων με την Τουρκία.

Τέλος, η συνύπαρξη σημαίνει ένα νέο πνεύμα Ελσίνκι, μια πολιτική ανάδειξης της σύμπτωσης αμοιβαίων συμφερόντων μεταξύ των χωρών, πάντα όμως στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.»

 

Επιπλέον, η κα Γιαννακοπούλου, θέλοντας να συνεισφέρει στον διάλογο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιώματων στη γειτονική χώρα και στην συνάρτησή του με την ευρωπαϊκή προοπτική. Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί συνεπή και ειλικρινή υποστηρικτή της Ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος χώρας, γιατί θεωρεί ότι η Ε.Ε είναι καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας, αφού βέβαια εκπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, θα είναι επωφελής για την ίδια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Θεμελιώδης προϋπόθεση για την ένταξη είναι η έγκαιρη πλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο σεβασμός της αρχής καλής γειτονίας, όπως και η εκπλήρωση διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της όσον αφορά τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

 

Advertisement

Έχω ωστόσο την άποψη, ότι στην ατζέντα και της Ε.Ε και την δική μας, θα πρέπει να τεθούν πιο έντονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μου είναι αδιανόητο για λόγους γεωστρατηγικούς και μόνο να μην τίθενται πιο επιτακτικά τα θέματα

–          Της φυλάκισης χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων και της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών, της δίωξης πολιτικών αντιπάλων

–          Της επίδοσής της να είναι κατά την επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων η δεύτερη φυλακή δημοσιογράφων

–          Της ισότητας των φύλων, των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που θα ενταθούν μετά την απόφαση κ. Ερντογάν να φύγει η Τουρκία από την Σύμβαση Κωνσταντινούπολης»

 

Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου τόνισε: «Η δημιουργία μιας ισχυρής πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά Ελλάδας με φωνή και κύρος στα διεθνή φόρουμ, μιας Ελλάδας σταθερά δύναμης ειρήνης και με συμμαχίες με την σωστή πλευρά, με συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και με οικονομική και αναπτυξιακή ισχύ,  είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον.»

Advertisement