ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Σοσιαλδημοκρατία και νέα γενιά – Η ελπίδα για την Ελλάδα”: Θανάσης Κλειάσιος
Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα Θανάσης Κλειάσιος, ο οποίος μας εξέφρασε τις απόψεις του σε μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας.
Αναφορικά με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις μετά την εκλογή νέου προέδρου και την επάνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας ως μιας επιλογής διακυβέρνησης τόνισε ότι «Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη επέστρεψε, όχι ως ένα ρεύμα ιδεών που απαντά στα μεγάλα θέματα, αλλά ως το αναγκαίο καλό που έφερε στην επιφάνεια η σκληρή πραγματικότητα της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας.» ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η νέα γενιά πολιτικών «υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας» θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το σοσιαλδημοκρατικό τους πρόγραμμα και τον ορθό λόγο.
Όσο αφορά το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν να είναι παρωδικό.Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση «χρειάζονται σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με ισχυρό κοινωνικό κράτος που έχουν πρώτη τους προτεραιότητα να κρατήσουν την κοινωνία των πολιτών όρθια.»
Τέλος, σχετικά με το θλιβερό γεγονός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε την θλίψη του σχετικά με το γεγονός ότι Έλληνες αξιωματούχοι ή μη ξεχνούν την εισβολή στην Κύπρο και άλλες πολεμικές συρράξεις που είδε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα έκανε σαφές ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εξήγγειλε η Δύση για την Ρωσία ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία καθώς « κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος, τουλάχιστον άμεσα.»
Ο Θανάσης Κλειάσιος είναι Οικονομολόγος MSc -Σύμβουλος Επιχειρήσεων και διατελεί
Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα.
1) Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;
Η εκλογή κάθε νέου ηγέτη ενός μεγάλου πολιτικού χώρου εγείρει το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος και αυτό αποτυπώνεται συνήθως στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Το έχουμε δει πολλές φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος γίνεται εντονότερο όταν το εγχώριο πολιτικό σύστημα διαθέτει μια κυβέρνηση η οποία μετά την πρώτη φάση της πανδημίας είναι σε διαρκή λάθη εξαιτίας της αλαζονείας της και μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία προσπαθεί μάταια μέσα από τις παλινωδίες της να βρει βηματισμό.
Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη επέστρεψε, όχι ως ένα ρεύμα ιδεών που απαντά στα μεγάλα θέματα, αλλά ως το αναγκαίο καλό που έφερε στην επιφάνεια η σκληρή πραγματικότητα της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας. Η Ευρώπη που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει στροφή σε συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές αναγκάστηκε να χειριστεί την πανδημία με όρους κοινωνικού κράτους, υπενθυμίζοντας στους ευρωπαϊκούς λαούς την αξία της αλληλεγγύης των λαών, της ισχυρής δημόσιας υγείας, την αξία της σοσιαλδημοκρατίας. Για το λόγο αυτό βλέπουμε τη σοσιαλδημοκρατία να έχει επιστρέψει ως κυβερνητική επιλογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι στο χέρι της να δώσει πειστικές απαντήσεις προκειμένου να αποτελεί ένα ισχυρό ιδεολογικό ρεύμα στην Ευρώπη.
Ο νέος πρόεδρος του κινήματος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και μια νέα γενιά πολιτικών πρωταγωνιστών υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας φιλοδοξούμε να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα και τον ορθό μας λόγο.
2) Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λπ. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;
Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχονται να εξηγήσουν την ενεργειακή κρίση που βιώνει η, εξαρτημένη ενεργειακά, Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, επιφέροντας πληθωρισμό σε καύσιμα, ρεύμα, αλλά και στα βασικά είδη, τη στιγμή που η παγκόσμια γραμμή παραγωγής ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με την υγειονομική κρίση. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια άλλου είδους κρίση και τώρα ξεκινάει να αναπτύσσει μηχανισμούς και αντισώματα. Μια ενεργειακή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ένα ταμείο ενέργειας με σημαντικά κεφάλαια τα οποία μπορεί να διαθέσει για να περιορίσει το κόστος των καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, όμως, η κάθε κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα κεφάλαια και να ασκήσει πολιτική. Εκεί χρειάζονται σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με ισχυρό κοινωνικό κράτος που έχουν πρώτη τους προτεραιότητα να κρατήσουν την κοινωνία των πολιτών όρθια.
Η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας ως ένα παρωδικό φαινόμενο που γρήγορα θα περάσει και δεν αντιλαμβάνεται ότι απευθύνεται σε μια κοινωνία που τα τελευταία 12 χρόνια βιώνει διαρκείς και πολυεπίπεδες κρίσεις οι οποίες συρρικνώνουν συνεχώς το βιοτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση ήδη παρουσιάζει αυξημένα έσοδα από το Φ.Π.Α εξαιτίας των ανατιμήσεων παρά τη μειωμένη κατανάλωση, τα οποία όμως δεν ξαναπέφτουν στην αγορά για να στηρίξουν τους πιο αδύναμους. Οι καταναλωτές βλέπουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής συνεχώς να αυξάνει τα τιμολόγια τους, με την κυβέρνηση να μην βάζει ένα πλαφόν προκειμένου να σηκώσουν ένα μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους και οι ίδιοι οι πάροχοι. Η ενεργειακή κρίση βρήκε τη χώρα μας απότομα απολιγνιτοποιημένη χωρίς σημαντικές επενδύσεις στις Α.Π.Ε, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες προβαίνουν σε ομαλή μετάβαση. Όπως η υγειονομική κρίση έτσι και η ενεργειακή κρίση δε βρήκε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην ίδια οικονομική κατάσταση και σίγουρα δεν θα τις αφήσει στην ίδια οικονομική θέση.
3) Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;
Διάφοροι αξιωματούχοι στο δημόσιο λόγο αναφέρουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πρώτη γενικευμένη εισβολή μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Είναι θλιβερό πρώτα από όλα εμείς οι Έλληνες να ξεχνάμε τι συνέβη στην Κύπρο μας. Είναι λυπηρό να ξεχνάμε τι συνέβη στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εισβολή σε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει εισβολή τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Κανείς μας στο δημόσιο λόγο δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όποιος προβεί σε εικασίες διακινδυνεύει να περάσει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Για δύο επιπτώσεις μπορούμε όλοι να είμαστε βέβαιοι σήμερα. Πρώτα από όλα, ότι ο ουκρανικός λαός, παιδιά, νέοι, γυναίκες, υπερήλικες χωρίς να ευθύνονται χάνουν τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών, γίνονται σε μια μέρα πρόσφυγες, χάνουν όλη τη ζωή που έχουν στήσει μέχρι τώρα. Δεύτερον, ότι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τις οικονομικές κυρώσεις που εξήγγειλε η Δύση, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία. Ο κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος, τουλάχιστον άμεσα.
Τους τελευταίους αιώνες στη Δύση οι δημοκρατικές αξίες υπερίσχυσαν του ολοκληρωτισμού αν και ορισμένες φορές στο όνομα της δημοκρατίας έγιναν εγκλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις στάχτες του ολοκληρωτισμού που προσπάθησε να επιβάλει η Γερμάνια. Πολλές χώρες, όμως, στον κόσμο δεν έχουν ακόμα ασπαστεί τις δυτικές αστικές δημοκρατίες και στην καλύτερη περίπτωση ορισμένες από αυτές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία κτλ., έχουν μια ψευδεπίγραφη δημοκρατία. Σε αυτές τις χώρες δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσουν να επικρατούν οι ολοκληρωτικές απόψεις και αναθεωρητικές λογικές. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι τι θυσίες θα απαιτηθούν από τους λαούς για να επικρατήσουν οι δημοκρατικές αξίες. Και δυστυχώς οι θυσίες αυτές αφορούν ανθρώπινες ζωές και οικονομική δυστυχία.
Θανάσης Κλειάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα