ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Κυψέλη: Καθιζήσεις έως τέσσερις φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα – Τα νέα ευρήματα και η δημοσιογραφική σιωπή που γεννά ερωτήματα
Το πόρισμα βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων καταγράφει σοβαρά ευρήματα και κάτοικοι της Κυψέλης εξακολουθούν να ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σπίτια τους.
Η υπόθεση των ρωγμών και των καθιζήσεων στην Κυψέλη δεν βρίσκεται πλέον εκεί όπου βρισκόταν τον Ιούλιο. Δεν έχουμε μόνο καταγγελίες κατοίκων ή μια πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό. Υπάρχει έκθεση εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατέθεσε την έκθεση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος για τα ευρήματά της, καταγράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις καθιζήσεις έως τέσσερις φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ έκανε λόγο για κτίρια που «έχουν κοκκινίσει», εξηγώντας ότι αυτό αντιστοιχεί σε υψηλή διακινδύνευση.
Η έκθεση αφορά 14 κτίρια, ενώ για δύο από αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα. Ο Χάρης Δούκας ανέφερε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των κτιρίων στα οποία έχουν παρουσιαστεί προβλήματα εκτιμάται περίπου στα 24.
Πρόκειται, συνεπώς, για μια υπόθεση που απαιτεί τεχνικές απαντήσεις και πλήρη διαφάνεια. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν ρωγμές στις κατοικίες τους και ζητούν να γνωρίζουν με σαφήνεια ποια είναι η πραγματική κατάσταση των κτιρίων τους.
Και εδώ αρχίζει ένα δεύτερο θέμα.
Το δημοσιογραφικό.
LiFO και Κυψέλη: Τι άλλαξε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα
Στις 15 Ιουλίου η LiFO είχε δημοσιεύσει τις τότε θέσεις της Ελληνικό Μετρό για τις ρωγμές σε κτίρια της Κυψέλης.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μεταφερόταν η θέση της εταιρείας ότι δεν είχε διαπιστωθεί ζήτημα στατικής λειτουργίας σε κάποιο κτίριο, ενώ γινόταν αναφορά στην τεχνική διερεύνηση που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Δύο μήνες αργότερα, όμως, υπάρχουν νέα και σαφώς σοβαρότερα δεδομένα.
Υπάρχει έκθεση εμπειρογνωμόνων.
Υπάρχουν οι μετρήσεις για καθιζήσεις έως τέσσερις φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Υπάρχουν οι αναφορές του δημάρχου για κτίρια υψηλής διακινδύνευσης.
Υπάρχουν ελλείψεις δεδομένων για ορισμένα κτίρια.
Και υπάρχει πλέον Εισαγγελία.
Στην έρευνα που κάναμε στο δημόσια προσβάσιμο περιεχόμενο της LiFO, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν εντοπίσαμε αντίστοιχη κάλυψη των συγκεκριμένων νέων ευρημάτων.
Εάν υπάρχει σχετικό δημοσίευμα που δεν εμφανίστηκε στην έρευνά μας, ευχαρίστως να το προσθέσουμε.
Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει ένα απολύτως θεμιτό δημοσιογραφικό ερώτημα.
Τι έγινε, κύριε εκδότη;
Ένα μέσο ενημέρωσης έχει απόλυτο δικαίωμα να επιλέγει τη θεματολογία και την εκδοτική του γραμμή.
Όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να ασκεί σκληρή κριτική στον Χάρη Δούκα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να ελέγχεται για την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις υπηρεσίες του Δήμου, τις δαπάνες και κάθε πλευρά της διοίκησής του.
Αυτό είναι δουλειά της δημοσιογραφίας.
Αλλά όταν ένα μέσο επιλέγει να ασκήσει τόσο έντονο έλεγχο στη λειτουργία της Αθήνας, είναι εύλογο να αναζητεί κανείς την ίδια δημοσιογραφική επιμονή όταν το θέμα αφορά ρωγμές και καθιζήσεις σε κατοικίες Αθηναίων.
Πολύ περισσότερο όταν μεσολάβησαν νέα τεχνικά ευρήματα και εισαγγελική διερεύνηση.
Η δήλωση Ταχιάου που κάνει το ερώτημα ακόμη πιο επίκαιρο
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε και η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου.
Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 εάν θα νοίκιαζε ο ίδιος σπίτι σε ένα από τα επίμαχα κτίρια, απάντησε ότι δεν θα το έκανε.
Εδώ λοιπόν έχουμε είδηση.
Και μάλιστα μεγάλη.
Διότι ο πολιτικά αρμόδιος υφυπουργός από τη μία επιχειρεί να καθησυχάσει τους κατοίκους ως προς την ασφάλειά τους και από την άλλη δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα επέλεγε σήμερα να νοικιάσει εκεί.
Ο Χάρης Δούκας αντέδρασε ζητώντας από τον υφυπουργό να εγγυηθεί άμεσα την ασφάλεια των κατοίκων ή να παραιτηθεί.
Δεν χρειάζονται υπερβολές.
Η αντίφαση είναι αρκετή από μόνη της.
Και το ερώτημα προς κάθε μέσο που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα της Αθήνας είναι απλό:
Δεν αξίζει αυτό δημοσιογραφική διερεύνηση;
Δεν αξίζει να ζητηθούν τα πλήρη δεδομένα από την Ελληνικό Μετρό;
Δεν αξίζει να ερευνηθεί γιατί υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στις αρχικές καθησυχαστικές τοποθετήσεις και στα μεταγενέστερα ευρήματα;
Δεν αξίζει να ακουστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι;
Δεν αξίζει να διερευνηθεί ποια δεδομένα υπήρχαν σε κάθε χρονική στιγμή και ποιοι είχαν γνώση τους;
Αυτά δεν είναι κατηγορίες.
Είναι δημοσιογραφικά ερωτήματα που προκύπτουν από τα ίδια τα γεγονότα.
Η δημοσιογραφία κρίνεται και από την επιλογή της ατζέντας
Δεν έχουμε στοιχεία που να μας επιτρέπουν να αποδώσουμε στη LiFO πρόθεση απόκρυψης των εξελίξεων, πολιτική συνεννόηση ή οποιοδήποτε άλλο κίνητρο.
Και γι’ αυτό δεν το κάνουμε.
Καταγράφουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο: τι είχε δημοσιευθεί για την Κυψέλη, ποια νέα δεδομένα προέκυψαν στη συνέχεια και τι εντοπίσαμε στην έρευνα του δημόσια διαθέσιμου περιεχομένου του μέσου.
Από εκεί και πέρα, οι αναγνώστες μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους άποψη.
Το μόνο ερώτημα που δικαιούμαστε –και οφείλουμε– να θέσουμε είναι με ποια δημοσιογραφικά κριτήρια ιεραρχείται η ατζέντα για την Αθήνα.
Γιατί ο δημοσιογραφικός έλεγχος είναι αναγκαίος.
Αλλά είναι πολύ πιο πειστικός όταν ασκείται με την ίδια επιμονή προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η Γραμμή 4 πρέπει να προχωρήσει – Με ασφάλεια, στοιχεία και διαφάνεια
Η Γραμμή 4 του Μετρό είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για την Αθήνα. Μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τις μετακινήσεις και να εξυπηρετήσει ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται απόλυτη εμπιστοσύνη.
Και εμπιστοσύνη χωρίς πλήρη ενημέρωση δεν υπάρχει.
Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δημοσιοποιήσουν όσα τεχνικά δεδομένα μπορούν νομίμως να δημοσιοποιηθούν, να εξηγήσουν με σαφήνεια την κατάσταση κάθε επηρεαζόμενου κτιρίου, να αποκαταστήσουν τις ζημιές όπου αποδίδονται στο έργο και να ενημερώνουν συνεχώς τους κατοίκους.
Θα είχε επίσης αξία να εξεταστεί η δημιουργία ενός δημόσιου ψηφιακού πίνακα παρακολούθησης, στον οποίο, με την επιφύλαξη των αναγκαίων περιορισμών ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων, θα συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες μετρήσεις, οι τεχνικοί έλεγχοι, η πορεία των παρεμβάσεων και των αποκαταστάσεων.
Γιατί η Κυψέλη δεν χρειάζεται ούτε πανικό ούτε καθησυχασμό χωρίς στοιχεία.
Χρειάζεται ασφάλεια, τεχνικές απαντήσεις, διαφάνεια και λογοδοσία.
Και η δημοσιογραφία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο σε αυτή την υπόθεση:
να ελέγχει.
**Και όταν εμφανίζονται νέα στοιχεία, να επιστρέφει στο θέμα.**
