Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια σπάει κάθε φραγμό – Πέμπτη ακριβότερη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ενέργεια, αλματώδεις αυξήσεις ακόμη και στις τροφές των κατοικιδίων

Published

on

Δυσάρεστα είναι για ακόμη μια φορά τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της ενέργειας. Η Ελλάδα κατέγραψε την 5η ακριβότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, με 123,7 ευρώ/Mwh, επιβεβαιώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος παραμένει δυσβάσταχτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, τα «πράσινα» τιμολόγια στο ρεύμα σημειώνουν αύξηση 14% για τον μήνα Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, με τη μέση τιμή να φτάνει τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν μόλις δύο μήνες πριν βρισκόταν στα 13,8 λεπτά. Μια εξέλιξη που προκάλεσε ακόμη και αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αρκετοί βουλευτές υπέγραψαν κοινή ερώτηση για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε βιομηχανίες και νοικοκυριά — μια σπάνια παραδοχή ότι η ενεργειακή κρίση δεν «ξεπεράστηκε», όπως διαβεβαίωνε η κυβέρνηση.

Και την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν, η ακρίβεια χτυπά και στα ράφια, ακόμη και στα προϊόντα που θεωρούνται δευτερεύουσες ανάγκες, όπως οι τροφές των κατοικιδίων. Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, «μέσα σε λίγους μήνες οι αυξήσεις ξεπερνούν το 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 70%».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ξηρά τροφή σκύλου των 900 γραμμαρίων, που τον Μάρτιο κόστιζε 2,30 ευρώ, σήμερα πωλείται 3,99 ευρώ. Και αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες περιπτώσεις ανατιμήσεων που διαλύουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο κ. Ραυτόπουλος προέτρεψε τους καταναλωτές να προμηθεύονται προϊόντα μέσω διαδικτύου, όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές λόγω μαζικών παραγγελιών. Όμως, όπως επισήμανε, ακόμη και αυτή η λύση δεν είναι για όλους εφικτή. Το κόστος τροφής ενός κατοικιδίου μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ τον μήνα, ενώ για γάτες τα ετήσια έξοδα φτάνουν τα 500 ευρώ.

Η ακρίβεια, όπως φαίνεται, δεν κάνει διακρίσεις — πλήττει ανθρώπους και ζώα, προϊόντα πρώτης ανάγκης και συμπληρωματικά αγαθά. Οι φαρμακοβιομηχανίες, μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, «έχουν μειώσει την ποσότητα των χαπιών ανά κουτί», με αποτέλεσμα οι πολίτες να αγοράζουν περισσότερα για να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός μπορεί να υποχώρησε στο 1,7%, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται κατά 2,8%, με τις προσφορές να αποσύρονται από τις βιομηχανίες. Έτσι, παρά τα αισιόδοξα ποσοστά που επικαλείται η κυβέρνηση, η καθημερινότητα των πολιτών φωνάζει το αντίθετο: οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν σταθερότητα, αλλά το καλάθι του σούπερ μάρκετ δείχνει αδιέξοδο.

Advertisement

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: πόσες ακόμη αυξήσεις θα αντέξει η κοινωνία πριν η “ανάπτυξη” που επικαλούνται στα χαρτιά αποδειχθεί φούσκα στην πράξη;