ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκοπήσεις: Στο προσκήνιο η προοδευτική διακυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ ξεπερνούν αθροιστικά τη ΝΔ
Η εικόνα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον επειδή ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ υπερβαίνουν αθροιστικά τη ΝΔ ακόμη και χωρίς να συνυπολογιστούν άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Εφόσον στην καθαρά αριθμητική αποτύπωση προστεθούν κόμματα όπως το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜέΡΑ25, το συνολικό μέγεθος διευρύνεται σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υφίσταται σήμερα συμφωνία ή κοινή κυβερνητική στρατηγική μεταξύ τους.
Ανάλυση: Γαβρής Άγγελος
Νέα δεδομένα στη συζήτηση για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας φέρνουν οι δύο δημοσκοπήσεις της MRB και της Marc, οι οποίες, πέρα από την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας ως μεμονωμένου κόμματος, αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα όταν στο κάδρο μπαίνει η αριθμητική των συνεργασιών
.

Το πλέον χαρακτηριστικό εύρημα προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. Στην αναγωγή, η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα καταγράφεται στο 17,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%. Αθροιστικά, τα δύο κόμματα φτάνουν στο 29,8%, έναντι 29% της Νέας Δημοκρατίας.
Η σύγκριση δεν συνιστά μέτρηση ενός κοινού εκλογικού σχήματος, αποτυπώνει όμως με σαφήνεια την αριθμητική δυνατότητα που δημιουργείται από τη συνένωση πολιτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον στο οποίο κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν πλησιάζει μόνο του ποσοστά που θα καθιστούσαν περιττή τη συζήτηση περί συνεργασιών.
Marc: Στο 27,1% η προτίμηση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ και μικρότερων αριστερών κομμάτων
Ακόμη πιο άμεσα θέτει το ζήτημα η δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, καθώς οι πολίτες ερωτήθηκαν για το κυβερνητικό σχήμα που προτιμούν.
Το 27,1% επιλέγει συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ και μικρότερων αριστερών κομμάτων, ενώ το 27,8% δηλώνει ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η απόσταση μεταξύ των δύο επιλογών περιορίζεται σε μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το σενάριο συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 9,6%, υποχωρώντας μάλιστα από το 11,2% που κατέγραφε στην προηγούμενη μέτρηση της Marc στις 30 Ιουνίου.
Τότε, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ και μικρότερων αριστερών κομμάτων συγκέντρωνε 28,7%, ενώ η αυτοδύναμη ΝΔ 24,8%. Στη νέα μέτρηση τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 27,1% και 27,8%.
Πρόκειται για προτίμηση κυβερνητικού σχήματος και όχι για πρόθεση ψήφου. Το εύρημα, ωστόσο, καταγράφει ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς αποτελεί μία από τις δύο ισχυρότερες κυβερνητικές επιλογές μεταξύ εκείνων που τέθηκαν στους ερωτηθέντες.
Η αριθμητική της MRB: ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ στο 29,8%, ΝΔ στο 29%
Στην αναγωγή της MRB, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 29%, η ΕΛΑΣ στο 17,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,4%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Ελπίδα για τη Δημοκρατία με 5,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, η Φωνή Λογικής με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, οι Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο με 1,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 1,2%. Το «άλλο κόμμα» καταγράφεται στο 7,1%.
Η εικόνα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον επειδή ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ υπερβαίνουν αθροιστικά τη ΝΔ ακόμη και χωρίς να συνυπολογιστούν άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Εφόσον στην καθαρά αριθμητική αποτύπωση προστεθούν κόμματα όπως το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜέΡΑ25, το συνολικό μέγεθος διευρύνεται σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υφίσταται σήμερα συμφωνία ή κοινή κυβερνητική στρατηγική μεταξύ τους.
Στην πρόθεση ψήφου της ίδιας μέτρησης, η ΝΔ καταγράφεται στο 23,8%, η ΕΛΑΣ στο 14,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,2%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση 7,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελπίδα για τη Δημοκρατία 4,3%, Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, Φωνή Λογικής 3,1%, ΜέΡΑ25 1,9%, Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο 1,3% και ΣΥΡΙΖΑ 1%.
Ιδιαίτερα σημαντική παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 18%, με το 14,7% να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ή δεν απαντά και το 3,3% να τοποθετείται στην κατηγορία λευκού, άκυρου ή αποχής.
Marc: Η ΝΔ στο 31%, αλλά διαφορετική η εικόνα όταν προστίθενται δυνάμεις
Η Marc καταγράφει υψηλότερο ποσοστό για τη ΝΔ. Στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στο 31%, έναντι 16% της ΕΛΑΣ και 11,5% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,2%, το ΚΚΕ με 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελπίδα για τη Δημοκρατία με 5,5%, η Φωνή Λογικής με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 1,6%.
Στη συγκεκριμένη μέτρηση, ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 27,5%, κάτω από το 31% της ΝΔ. Η αριθμητική μεταβάλλεται εάν προστεθούν και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Ενδεικτικά, με το ΚΚΕ το άθροισμα φτάνει στο 34,3%, ενώ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας διαμορφώνεται στο 39,8%.
Πρόκειται, ασφαλώς, για διαφορετικά κόμματα με αυτόνομες στρατηγικές και πολιτικές διαφορές. Τα ποσοστά δεν αποτελούν μέτρηση μιας υπαρκτής συμμαχίας. Δείχνουν, όμως, το μέγεθος των εκλογικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη συζήτηση για διαφορετικά μετεκλογικά σχήματα, εφόσον οι πολιτικές συνθήκες το επέτρεπαν.
Η ΔΕΘ δεν εξαφανίζει τη δυσαρέσκεια
Την ίδια στιγμή, η MRB καταγράφει ισχυρή κοινωνική επιφύλαξη απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ. Το 58,9% αξιολογεί αρνητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 30% που τα βλέπει θετικά.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,4% δηλώνει πως το ίδιο ή το νοικοκυριό του ευνοείται λίγο ή καθόλου από τα μέτρα. Το 56,4% απαντά «καθόλου» και το 27% «λίγο», ενώ μόλις το 9,6% δηλώνει ότι ωφελείται «πολύ» ή «αρκετά».
Η Marc καταγράφει επίσης περισσότερες αρνητικές ή μάλλον αρνητικές από θετικές ή μάλλον θετικές αξιολογήσεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, με τις τελευταίες να συγκεντρώνουν 38,4%.
Οι συνεργασίες μπαίνουν πλέον στην πολιτική εξίσωση
Οι δύο δημοσκοπήσεις δεν μετρούν μια ήδη συγκροτημένη προοδευτική συμμαχία και δεν προδικάζουν τις αποφάσεις των κομμάτων. Αναδεικνύουν, ωστόσο, δύο συγκεκριμένα δεδομένα: στη MRB το άθροισμα ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 29,8%, έναντι 29% της ΝΔ, ενώ στη Marc το 27,1% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ και μικρότερων αριστερών κομμάτων.
Η πρωτιά της ΝΔ ως αυτοτελούς πολιτικής δύναμης παραμένει δεδομένη και στις δύο μετρήσεις. Παράλληλα, όμως, η κυβερνητική αριθμητική επαναφέρει τις συνεργασίες στο κέντρο της συζήτησης. Από εδώ και πέρα, το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι ποιες από αυτές τις αριθμητικές δυνατότητες μπορούν να αποκτήσουν πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο και ποιες θα παραμείνουν απλώς δημοσκοπικά αθροίσματα.
