Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Β.Κεγκέρογλου: «Πρόταση αναπροσαρμογής των ποσών οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων και των εισοδηματικών ορίων για ένταξη στο ΕΕΕ»

Published

on

Στην παρουσίαση της ετήσιας  Αναφοράς για την Φτώχεια στην Ελλάδα, από το  Ελληνικό  Δίκτυο  για  την Καταπολέμηση της Φτώχειας, που είχα την τιμή να προσκληθώ, μαζί με την Γραμματέα του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής  Έφη Μπέκου, διατυπώσαμε τις  προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της φτωχοποίησης και την ανάγκη, αναπροσαρμογής των ποσών ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οκτώ χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του αλλά και των εισοδηματικών ορίων για την ένταξη σ΄ αυτό, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Η πρόταση αυτή αφορά σήμερα 500.000 οικογένειες και πάνω που έχουν ενταχθεί στο ΕΕΕ.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, συμβάλλει στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων αφού εδώ και τρία χρόνια συντάσσει τις Αναφορές για τη Φτώχεια όπου καταγράφονται  στατιστικά στοιχεία, τάσεις για τη φτώχεια,  μέτρα που απαιτούνται για τη μείωσή της,  πάντα με την συνεισφορά  και την βοήθεια των οργανώσεων-μελών του αλλά και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.

Η λέξη «φτώχια» δεν αποδίδει απλά την περιγραφή μιας δυσμενούς κατάστασης ανέχειας.

Δεν αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία.

Εμπεριέχει ανθρώπινο πόνο, δάκρυα, χαμένες ευκαιρίες, ελπίδες που διαψεύδονται και όνειρα που.

Η  φτώχια σημαίνει κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν σε κοινωνικό  αποκλεισμό και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή αλλά και τη Δημοκρατία.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συγκαταλέγεται στους ειδικούς στόχους κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ  για αυτό και αποτέλεσε  μια από τις βασικές καινοτομίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Advertisement

Στην Πατρίδα μας, το εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε δραστικά την τελευταία δεκαετία.

Χάθηκε  το 25% του ΑΕΠ, πράγμα που ισοδυναμεί με κόστος εμπόλεμης  σύρραξης.

Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 1/3 των Ελλήνων βρίσκεται σε κατάσταση φτώχιας.

Σήμερα, οι  αυξήσεις στην ενέργεια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και  πυροδοτούν συνεχείς αυξήσεις τιμών, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών  δεν προοιωνίζει  σύντομη  αποκλιμάκωσης της  κρίσης.

Πλήττονται  επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυξάνει η φτώχια και απειλείται η κοινωνική συνοχή.

Η ακρίβεια  «απλώνεται» καθημερινά  σε πολλούς τομείς, σχεδόν στο σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων.

Advertisement

Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την παγκοσμιότητα της κρίσης αλλά  φέρει βαριά ευθύνη  για το βαθμό και την έκταση της ακρίβειας και της  κρίσης διότι συνεχίζει την προχειρότητα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα  έναντι των υπολοίπων  Ευρωπαίων μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι πρόσφατα, στις 20 Φεβρουαρίου, η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (ευρώ/ΜWΗ) της χονδρεμπορικής αγοράς επόμενης ημέρας για την Ελλάδα ήταν 195,3 ευρώ/ΜWH (Γαλλία 94,34, Γερμανία 67,28, Βουλγαρία 126,95, κλπ). Είμαστε «ανοικτοχέρηδες», αγοράζουμε ακριβότερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Το 2021 ενώ όλη η Ευρώπη ακολούθησε  πολιτική μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, η Κυβέρνηση επέλεξε  την ακριβώς αντίθετη πορεία.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε επεξεργαστεί την Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και συνοχή που υπεβλήθη στην ΕΕ το 2014 και δημιούργησε το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», το ΤΕΒΑ, το Εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ και πολλές άλλα. Σήμερα η αντιμετώπιση των αδιεξόδων απαιτεί αλλαγή πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί, μαζί με την κριτική του έχει διατυπώσει έγκαιρα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ανάσχεση της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της φτώχιας αλλά και της φτωχοποίησης.  Ορισμένες από τις προτάσεις μας:

  1. Ενεργοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων για τον έλεγχο της αγοράς και την λειτουργία του ανταγωνισμού.

2.Θέσπιση ανώτερου πλαφόν για την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ή και κλιμακούμενο ανάλογα με την κατανάλωση  και την αδυναμία των καταναλωτών.

  1. Τήρηση του αρχικού προγραμματισμού για την απολιγνιτοποίηση και θέσπιση ειδικών κανόνων και ρητρών για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
  2. Μείωση των υψηλών ειδικών φόρων  κατανάλωσης στα καύσιμα (στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε από το 2014 το 2019 κατά 23%) και του  ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
  3. Στήριξη της παραγωγής, των επαγγελματιών και μικρομεσαίων με ανάσχεση του κόστους παραγωγής και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.